AFERA KUĆICE NA ADVENTU

Ovo je Deno, kralj Adventa. S firmom bez zaposlenih zaradio više od milijun kuna

Foto: Index/Luka Šangulin/Pixsell/Petar Glebov

TVRTKA Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog već godinama organizira Advent na najfrekventnijim lokacijama u glavnom gradu pa tako ove godine iznajmljuje kućice ugostiteljima i obrtnicima u Gajevoj, Bogovićevoj, Petrićevoj, Varšavskoj, na Cvjetnom trgu i na Trgu Petra Preradovića (kod HNK).

Mohenski, kojeg prijatelji zovu Deno, a upućeni u događanja u Zagrebu već ga godinama nazivaju Kraljem Adventa, ove je godine dobio od Grada Zagreba, bez natječaja, dozvolu za iznajmljivanje 50 kućica.

>> Imamo sve detalje: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

>> Skupo iznajmljuju kućice na Adventu, a Turistička zajednica im daje milijune

>> Grad Zagreb o Adventu: Turistička zajednica nema interes za najbolje lokacije

Tvrtka Demo Rebus Gradu Zagrebu za to plaća samo pola cijene, a kućice iznajmljuje za deset puta veću cijenu. Da među organizatorima Adventa, osim najboljih pozicija, Mohenski ima poseban status, potvrđuje i činjenica da mu je ove godine višestruki USKOK-ov optuženik i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić omogućio da samo za njega Advent traje sedam dana dulje nego ostalim organizatorima Adventa.

No, krenimo redom.

Osnovao tvrtku pa za par mjeseci postao kralj Adventa

Tvrtka Demo Rebus osnovana je u kolovozu 2016. godine, a registrirana je za organizaciju sastanaka i poslovnih sajmova. Kao vlasnica tvrtke navodi se Sunčana Mohenski, a Denis Mohenski je direktor. Već te godine ta je tvrtka na Adventu dobila, bez natječaja, pravo na iznajmljivanje kućica, i to na najboljim pozicijama u središtu Zagreba. Kako je odmah iste godine, baš na toj manifestaciji, tek osnovana tvrtka dobila poseban status, ostaje nepoznato.

Naime, taj dokument ne postoji u objavljenim Aktima gradonačelnika pa smo ostali uskraćeni za obrazloženje. 

Te prve godine kada je ušao u biznis s kućicama s tek osnovanom tvrtkom, upitali smo Mohenskog koji je proces dobivanja kućica, s obzirom da ih je dobio na najboljim lokacijama. Pitali smo ga i kolika je cijena kućica koje iznajmljuje i kako je zapravo baš njegova tvrtka je dobila taj posao.

"Većina pitanja meni nije potpuno razumljiva s obzirom na pojmove koje koristite. Što se tiče postavljanja ugostiteljskih kućica moje trgovačko društvo te kućice ne postavlja, naime u društvu nema radnika obučenih za postavljanje ugostiteljskih kućica, niti je društvo vlasnik koje od tih kućica. U drugom pitanju mi nije jasno što znači 'mogli doći do kućica na tim lokacijama'. Radi li se o pitanju koje se odnosi na kupovinu kućica ili se radi o faktičnom pristupu istima. Kućice se ne mogu dobiti koliko je meni poznato one se ne poklanjaju. Postupak poklanjanja kućica vjerojatno je propisan zakonom o obveznim odnosima (ugovor o darivanju) i tu nema javnog natječaja. Nastavno na razgovor s mojim kolegom za pitanje oko cijene najma ugostiteljske kućice mogu vam samo reći da iznos predstavlja poslovnu tajnu", odgovori su Denisa Mohenskog iz 2016. godine.

Ove godine, nije nam se javljao.

Veza Mohenskog i Bandića je gradonačelnikov vozač Krajina

Informacija koju smo više puta objavili, a nikada nije opovrgnuta, kaže kako je veza Mohenskog s Milanom Bandićem gradonačelnikov vozač Zdravko Krajina. Isti onaj Krajina koji se nedavno našao u fokusu javnosti jer je otkriveno da je Krajina nedavno za sitan novac dobio 51 kućicu na Trgu bana Jelačića pa ih za velik novac dao u podnajam.

>> Bandićev vozač Krajina samo ove godine dobio 318 štandova i 54 kućice na Trgu

>> Tko je Bandićev vozač Zdravko Krajina?

Upravo je Krajina Bandiću doveo Mohenskog, a sve je počelo jednim običnim gablecom. Zdravko Krajina je, naime, volio pojesti ručak na Remizi kod Mohenskog. Sprijateljili su se te ga je upoznao s Bandićem i tako je, sudeći prema informacijama koje nikad nisu demantirane, sitni ugostitelj Deno došao do najatraktivnijih adventskih lokacija.

Tvrtka koja organizira sajmove s nula zaposlenih ima dobit od 1,1 milijuna kuna

U samo tri poslovne godine Demo Rebus stigao je do sjajnih poslovnih rezultata. Lani su tako imali prihod od 4,9 milijuna kuna uz nijednog jedinog zaposlenika. U toj godini ostvarili su dobit od 1,1 milijuna kuna.

Za Demo Rebus Advent počinje tjedan dana ranije nego za ostale

Ove godine rezultat bi mogao biti još i bolji. Naime, Advent u Zagrebu traje od 30. studenoga 2019. do 7. siječnja 2020. godine, no jedino je, ukazom gradonačelnika Milana Bandića, tvrtki Demo rebus Advent počeo tjedan dana ranije i to 22. studenog.

Bandić je organizaciju "Adventskog vjenčića", kako ju je nazvao Mohenski, proglasio manifestacijom od posebnog interesa za Grad Zagreb i to 19. studenog. U tom zaključku stoji da manifestacija Adventski vjenčić u organizaciji Demo Rebusa počinje 22. studenog i traje do 7. siječnja.

"Manifestacija „Adventski vjenčić“, koja će se održavati od 22. studenog 2019. do 7. siječnja 2020., proglašava se manifestacijom od posebnog interesa za Grad Zagreb zbog njenog gospodarsko-turističkog značaja", stoji u tom zaključku.

Događaji Demo Rebusa od posebnog značaja za Grad Zagreb

Zanimljivo je kako je Mohenski od Grada Zagreba dobio dozvolu za iznajmljivanje 50 kućica u petak 22. studenog, istog dana kada je i započela manifestacija Adventski vjenčić, odnosno kada su prve kućice već krenule s radom, što dokazuje kako je riječ o davno utvrđenom dogovoru između Grada Zagreba i Mohenskog.

To dokazuje i kako druge tvrtke, koje bi se eventualno htjele uključiti u Advent, nisu u istom položaju kao i Mohenski.

Isto tako, činjenica da je događaj u organizaciji Demo Rebusa proglašen "manifestacijom od posebnog interesa za Grad Zagreb" znači da se i naknade prema Gradu Zagrebu umanjuju za 50 posto. Tako je Demo Rebus Gradu Zagrebu obvezan za kućice na Adventu platiti oko 310 tisuća kuna za 50 kućica. Neslužbeno smo doznali kako je raspon cijena za krajnje korisnike od 40 tisuća pa sve do 100 tisuća kuna pa bi tako prihod od iznajmljivanja ugostiteljima i obrtnicima za Mohenskog mogao biti veći od 3 milijuna kuna - deset puta više nego što je za kućice dužan platiti Gradu Zagrebu.

Dobio od Bandića i Ljeto na Zrinjevcu i Uskrs u Zagrebu pod istim uvjetima, bez natječaja

No, tu nije kraj. Tvrtka Demo Rebus bila je organizator Ljeta na Zrinjevcu koje je trajalo od 10. srpnja do 5. kolovoza, a taj događaj također je uključivao ugostiteljske i kućice za suvenire. I taj je događaj, potpisom Milana Bandića, proglašen "manifestacijom od posebnog interesa za Grad Zagreb". To je ujedno značilo da je za Demo Rebus sve u pola cijene kada govorimo o naknadama za Grad Zagreb. Ni u slučaju Ljeta na Zrinjevcu koje je snažno reklamirala Turistička zajednica Grada Zagreba nismo našli natječaj.  

Uskrs u Zagrebu je još jedna manifestacija koja je bila od posebnog interesa za Grad Zagreb. Organizator tog događaja bila je tvrtka Demo Rebus, tvrtka s tri godine iskustva i bez ijednog zaposlenog. Također, bez natječaja.  

Mohenski već više od dva tjedna izbjegava novinare Indexa i ignorira naše upite. Pokušali smo s njim prvo telefonski stupiti u kontakt, no kad je shvatio da su s druge strane novinari Indexa, više nam se nije javljao. Pokušali smo i pismenim upitom, no također nam iz njegove tvrtke ne odgovaraju na upite. Isto se ponaša i Grad Zagreb koji ne želi odgovarati na pitanja o poslovnom odnosu Grada Zagreba i Mohenskog. 

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više