Piše: Martina Pauček Šljivak | 03.12.2019. 20:14

Kako će učenici odraditi 16 propuštenih dana nastave? Pitali smo škole

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja u petak je medijima poslalo informaciju o tome kako bi se mogli nadoknaditi dani štrajka u školama. Predlažu da zimski praznici umjesto tri, traju dva tjedna, da nema uskrsnih praznika i da nastavna godina umjesto 17. lipnja, završi 26. lipnja.

Međutim, kako smo doznali iz razgovora s ravnateljima škola, Ministarstvo još uvijek nije poslalo nikakav službeni naputak školama o nadoknadi. Neki ga čekaju, a neki su već odlučili kako će nadoknaditi propuštenih 16 dana nastave.

Nazvali smo niz škola po cijeloj Hrvatskoj i pitali kako to misle izvesti.

OŠ Remete produljuje nastavnu godinu do 26. lipnja

Ravnateljica OŠ Remete iz Zagreba Brankica Hercigonja za Index je rekla da će oni skratiti zimske praznike za tjedan dana, da će uzeti 4 dana od proljetnih praznika za nadoknadu nastave te produljiti školsku godinu.

"Produljit ćemo školsku godinu koliko će trebati, vjerojatno do 26. lipnja. Nama se ta varijanta sviđa. Rekli smo roditeljima za to, imamo dobrog predsjednika vijeća roditelja i on će upoznati ostale s tom odlukom. Također smo poručili roditeljima da ako će ići na zimovanje s djecom, da ćemo im opravdati sate kao što smo činili i prije", rekla nam je ravnateljica Hercigonja.

Ravnatelj OŠ Julija Benešića iz Iloka Miroslav Bošnjak rekao nam je da oni čekaju uputu Ministarstva, da je još uvijek nisu dobili.

"Kad je dobijemo, onda ćemo sazvati učiteljsko vijeće, pa vijeće roditelja tako da ćemo sve uključiti i pitati kako bi bilo najbolje nadoknaditi nastavu", rekao nam je Bošnjak.

Ravnatelj škole kod Osijeka: Odrada subotama nije dobro rješenje

Ravnatelj OŠ Višnjevac kod Osijeka Dane Končar također nam je rekao da čekaju upute iz Ministarstva.

"Pričekat ćemo upute Ministarstva pa ćemo se ravnati po njima, bilo bi dobro da se nadoknada odradi isto na nivou grada i županije premda nisu svi štrajkali. Znamo da je Ministarstvo poslalo prijedlog putem medija, no ipak trebamo službeno dobiti od njih dopis. Tad ćemo sazvati vijeće učitelja pa usvojiti neki novi školski kalendar", rekao nam je Končar.

Navodi kako će oni odraditi zakonom propisan broj nastavnih dana, što za osnovne škole iznosi 175 dana.

"Djeca koja su si uplatila skijanje ili da idu negdje za proljetne praznike, njima roditelji mogu sve opravdati, samo trebaju napisati zamolbu. Nastavu nećemo odrađivati subotama, zakonom je propisano 5 nastavnih dana u tjednu tako da bi bilo previše da odrade 16 subota. No ako Ministarstvo kaže da moramo uvesti i subote, onda ćemo ih uvesti iako smatram da subota nije rješenje", rekao nam je Končar.  

Nemaju sve škole isti broj dana za odraditi

Iz Ministarstva su nam rekli da taj prijedlog koji su poslali u petak putem medija vrijedi i dalje, a na školama je da same odluče kako će nadoknaditi nastavu. Od Ministarstva trebaju zatražiti suglasnost za provođenje nastave. Na pitanje znači li to da bi svaka škola mogla završiti nastavnu godinu na drugi datum, rekli su da sve ovisi o školama za što će se opredijeliti. Rekli su nam i da se nije isto štrajkalo u svim školama te da nemaju sve isti broj dana za nadoknaditi.

Škola traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, a sa štrajkom je u većini škola izgubljeno 16 dana nastave.

Prema podacima Ministarstva, vezano uz štrajk, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji. Prema podacima od prošlog četvrtka, 34 osnovne i 28 srednjih škola u potpunosti održavaju nastavu.

Djelomično nastavu održavaju 274 osnovne škole i 139 srednjih škola koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate, a 441 osnovna škola i 163 srednje škole uopće ne održavaju nastavu.

Prema informacijama Ministarstva, dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, bit će, kažu u Ministarstvu, potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Ministarstvo: Naputak i dalje vrijedi, svaka škola može birati

"Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja). Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020. Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Navedeni pregled stanja izrađen je na način da ne uključuje odrade nastave subotama", izvijestilo je Ministarstvo.

Svaka škola će, navode, ovisno o svojoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, tj. 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi.

Predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola grada Zagreba Josip Petrović za Index je rekao da će se svi ravnatelji zagrebačkih osnovnih škola sastati kako bi postigli dogovor.

Ravnatelji zagrebačkih škola dogovorit će istu nadoknadu

"Sastat ćemo se i s ravnateljima srednjih škola kako bismo zajednički složili kalendar nastavne godine. Svi se trebamo usuglasiti oko toga. Cilj nam je da svi u isto vrijeme završimo školsku godinu", rekao nam je Petrović.

Kontaktirali smo i predsjednika Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske Nikicu Mihaljevića, no rekao nam je da ne može razgovarati jer je na sastanku u Bruxellesu zajedno s predsjednicom Udruge srednjih škola Suzanom Hitrec, koju smo također zvali, ali nam se nije javila.

I prije desetak dana smo zvali neke ravnatelje koji su nam tada rekli što oni planiraju.

Melita Haluga, ravnateljica OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba, rekla nam je da su oni već neke sate odradili za vrijeme štrajka jer nisu bili otkazali terensku nastavu.

Ravnatelj splitske OŠ Ravne njive - Neslanovac Miljenko Bitanga rekao je kako bi propuštenu nastavu bilo najbolje nadoknaditi tijekom zimskih praznika, odnosno da se oni skrate.

"Postoji varijanta da se skrate zimski i uskrsni praznici. Najbolje bi bilo odraditi propuštene sate za zimske praznike, da se skrate za tjedan dana jer u Dalmaciji manje ljudi ide na skijanje", rekao nam je ravnatelj Bitanga.

Ravnateljica splitske OŠ Marjan Zdenka Barović rekla je da će vjerojatno imati manje zimskih i proljetnih praznika, a za učenike bi najlošija varijanta bila da im se produlji školska godina jer tada kreću upisi u srednje škole.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE