Piše: HINA | 03.12.2019. 09:20

Britanski veterinari: Konji su sve teži zbog klimatskih promjena

KONJI postaju sve teži zbog klimatskih promjena, tvrdi Gillies Moffat, voditelj veterinarske službe Seadown iz britanskog Hythea te pojašnjava da je to zbog sve toplije i vlažnije klime koja pogoduje rastu obilja trave, što pak omogućuje ovim plemenitim životinjama da je konzumiraju u većim količinama nago što im je potrebno.

"Odraz socioekonomskog pritiska"

Veterinar je za Daily Telegraph kazao da među pacijentima ima sve više konja koje liječi zbog prekomjerne težine uslijed spomenutog problema. 

Dodaje da je problem "dijelom i odraz socioekonomskog pritiska".

"Naime, vlasnici konja dulje rade pa im je sve teže redovito vježbati konje. Istodobno sve toplija i vlažnija klima znači i dostupnost veće količine trave. Vlasnicima je teško procijeniti kolika je količina i kakva kvaliteta hrane potrebna kada je posrijedi težina njihovih ljubimaca", kaže Moffat.

Moffatove su tvrdnje uslijedile nakon što je Britanska veterinarska udruga za konje BEVA ustanovila da od 792 pregledane životinje njih 31 posto ima višak kilograma.

Razloge su veterinari pronašli i u manjku objekata poput staja i ograda za konje.

U izvješću se predlaže da se protiv ovog problema vlasnici bore podizanjem ograda gdje god je to moguće, kao i praćenjem unosa količine hrane na način da se ona izvaže.

Polovica britanskih konja je preteška

Prošle je godine veterinar Joe Mackinder za časopis Horse and Hound kazao da je primijetio da su konji koje je liječio u ambulanti u Yorkshireu sve deblji. 

Dodaje da se kod mnogih takvih konja razvije stanje stručno nazvano laminitis. Riječ je o upalnom stanju tkiva koje povezuje kopitni zid s kopitnom kosti, što može biti iznimno bolno.

David Rendle, veterinar BEVA-e, kaže da je čak 50 posto konja u Velikoj Britaniji prekomjerno teško ili pretilo.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE