Raskol među sindikatima, Preporod će dati članovima da odluče o ponudi

Foto: Emica Elvedji, Goran Stanzl, Tomislav Miletić/Pixsell

SVE je jasnije da je među sindikatima došlo do sukoba zbog ideje da se o ponudi vlade ne odlučuje na referendumu.

Podsjetimo ukratko. Kad je vlada prošli tjedan dala ponudu, sindikati su bez puno razmišljanja kazali kako će o odluci glasovanjem odlučiti članovi. Kako se i očekivalo, članovi su velikom većinom odluku odbili što je dovelo do nastavka štrajka. I novih pregovora.

Na pregovorima koji su održani jučer, vlada je nešto ponudila sindikatima. Kako se neslužbeno može čuti, vlada će sindikatima podići koeficijent za traženih šest posto, ali kroz tri godine.

Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja jutros je kazao kako o novoj ponudi vlade neće odlučivati članovi, već će o tome odlučiti vodstvo sindikata. Odnosno, da neće biti glasanja o ponudi vlade.

"Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk", rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Preporod će glasati

No, nisu se svi u tome složili.

Sindikat Preporod je odlučio da će njihovi članovi glasati.

Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako taj sindikat ide u referendumsko izjašnjavanje.

Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja, kazao nam je Stipić.

U međuvremenu su poslali i priopćenje.

"Članovi Glavnog vijeća Sindikata Preporod danas su donijeli odluku kako je nužno provesti izjašnjavanje članstva prije donošenja odluke o prihvaćanju sporazuma koji je Vlada RH 01. prosinca ponudila sindikatima", stoji u priopćenju.

Izjašnjavanje će biti provedeno sutra ili preksutra.

Još ranije, Antun Vidak iz ovog sindikata za Dubrovački vjesnik otvoreno je kritizirao ideju da se ne glasa o ponudi.

"Sindikat Preporod je jedan od prvih sindikata u sustavu javnih službi koji je uveo standard propitivanja svog članstva po svim važnim pitanjima za njegov boljitak. Mi u Preporodu smatramo da je jadna svaka ona organizacija koju može ugroziti izjašnjavanje njenih članova o pitanju koje se na te članove izravno odnosi, stoga ćemo na tom standardu ustrajati i dalje.

Posljedica je to naše dosljednosti i opredjeljenja da nam je, kada su u pitanju najvažnija pitanja koja se odnose na naše članove, njihova volja ispred volje tijela ili predsjednika sindikata. Izjašnjavanjem naših kolegica i kolega, mi u sindikatu Preporod, najvećem sindikatu na području naše županije, pokazujemo svoju dosljednost i demokratičnost, a u daljnjem nastavku pregovora i sudjelovanjem u štrajku borbenost i ustrajnost u nastojanju da izborimo plaće primjerene složenosti i važnosti posla koji obavljamo", kazao je za Dubrovački vjesnik Antun Vidak iz sindikata Preporod.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više