Sindikat policije: Imamo pravo na štrajk, ali sami ćemo odlučiti kada i kako

Ilustracija:Pixsell/Ivica Galovic

SINDIKAT policije Hrvatske (SPH) odbacio je danas tvrdnje da bi se "reprezentativni sindikati trebali uključiti u nepromišljeni štrajk policajaca u organizaciji jednog malobrojnijeg sindikata", ističući da sindikat bez reprezentativnosti ne može organizirati legalan štrajk.

"Osnovica i iznos plaće policajaca regulirani su kolektivnim ugovorom, a Zakon o radu jasno propisuje kako zbog izmjena istog pozivati na štrajk imaju pravo samo sindikati kojima je utvrđena reprezentativnost. Sindikat policije Hrvatske i dalje zadržava svoje pravo na industrijsku akciju pa i štrajk, kao što smo štrajkali i prosvjedovali kad god je to bilo potrebno. Ali o tome ćemo sami odlučiti u skladu s našim internim ustrojem i povjerenjem koje nam je dalo naše članstvo, najbrojnije u državnim službama", objavio je SPH na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da, kao i do sada, nastavljaju koristiti svoju pregovaračku snagu u pregovorima s poslodavcem.

"Pregovaramo praktički od prvog dana mandata Vlade"

"Kad je o aktualnoj Vladi riječ, pregovaramo praktički od prvog dana njena mandata. Do sada smo uspjeli vratiti pojedina prava izgubljena za mandata ranijih vlada te dalje radimo na poboljšanju materijalnog statusa policijskih službenika, dok je pitanje opremljenosti i radnih uvjeta već uvelike unaprijeđeno.

Nećemo odustati od našeg osnovnog cilja, a to je povećanje početne plaće policajca na visinu trenutnog koeficijenta 1.00, a u toj borbi ćemo upotrijebiti sva dopuštena sredstva. Ali o vremenu i načinu ćemo sami odlučiti", ističu u SPH-u.

Nereprezentativni Sindikat policijskih službenika u utorak je podržao štrajk prosvjetara i najavio štrajk policajaca, prozivajući pritom reprezentativne sindikate da "samo kimaju glavom i potpisuju što im se ponudi".

Pročitajte više

 

Pročitajte više