Nizozemska odgodila smanjenje mirovina

Foto: EPA

MILIJUNI umirovljenika u Nizozemskoj bit će pošteđeni sniženja mirovina u 2020. godini nakon što je vlada odlučila dati fondovima više vremena da poboljšaju omjer imovine i potraživanja, upozorivši ipak na izgledno smanjenje mirovina i povećanje doprinosa u predstojećem razdoblju.

Odgoda je bila očekivana s obzirom na nezadovoljstvo umirovljenika i parlamentarne izbore u 2021. godini. Odluka bi ipak mogla naštetiti ugledu nizozemskog mirovinskog sustava, koji mnogi smatraju najboljim u svijetu i primjerom drugima, napominje Reuters.

Ministar socijalne skrbi Wouter Koolmees kazao je da će mirovine sljedeće godine biti smanjene samo ako omjer imovine i potraživanja padne ispod 90 posto. Do sada je smanjenje trebalo zahvatiti i fondove s omjerima nižima od 94 do 95 posto, uključujući najveće fondove ABP i PZFW.

Omjer potraživanja i imovine u mirovinskim fondovima pada već godinama

"Itekako mi je razumljiva želja da se mirovine ne smanjuju", napisao je ministar Koolmees u pismu parlamentu. Smanjenje će "možda biti nužno kako bi se očuvala podrška sustavu u cjelini", dodao je.

Nizozemski mirovinski fondovi upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 1500 milijardi eura, uključujući 456 milijardi eura u mirovinskom fondu državnih službenika te 238 milijardi eura u fondu zaposlenih u sustavu zdravstvene skrbi.

Omjer potraživanja i imovine u tim fondovima pada već godinama, unatoč solidnim prinosima, budući da su zbog pada kamata snažno porasle obaveze fondova u predstojećem razdoblju.

Razlika u odnosu na druge zemlje

Za razliku od fondova u drugim zemljama, mirovinski fondovi u Nizozemskoj pri izračunu budućih obaveza moraju koristiti stope bazirane na aktualnim tržišnim vrijednostima, a ne one bazirane na ostvarenim prinosima u prethodnom razdoblju.

Na kraju listopada omjer imovine i potraživanja je u ABP-u iznosio 93,2 posto a u PZFW-u 92,2 posto.

Odgoda sniženja bit će, po ministrovim riječima, korisna s obzirom na nastojanja mirovinskih fondova, sindikata i vlade da prijeđu na novi sustav, s naglaskom na definirane doprinose i slabija jamstva.

Niže kamatne stope - niže mirovine

Ponovio je i da pri smanjenju odnosno izračunu obaveza fondovi moraju uzeti u obzir kamatne stope na tržištu, budući da bi prijelaz na više kamatne stope "značio veći i kontinuirani transfer imovine fondova s mlađih na starije generacije".

Ako niže kamatne stope potraju kroz dulje vremensko razdoblje, mirovine će morati biti snižene, a premije će morati porasti, upozorio je.

Pročitajte više