Njemačka ozbiljno upozorila Dodika

Foto: EPA

IZASLANSTVO njemačke vlade i Bundestaga pozvalo je vlasti u Bosni i Hercegovini da se hitno dogovore o rješavanju migrantske krize u BiH pri čemu je izravno prozvalo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji odbija ponuđena rješenja.

Njemačko izaslanstvo u BiH poslala je kancelarka Angela Merkel sa zadaćom da provjeri koji problemi priječe učinkovit nadzor nad migrantskom krizom u toj zemlji.

Jasno je da je problem u tome što na najvišoj razini vlasti nema suglasnosti o mjerama koje bi valjalo poduzeti, rekao je zastupnik u Bundestagu Christian Schmidt nakon sastanaka u Sarajevu, na kojem su bili i članovi Predsjedništva BiH.

"Očekujemo da će u Predsjedništvu BiH doći do usuglašavanja stajališta... Očekujemo dogovor (u BiH) kako bismo mi mogli dati potporu, a očekujemo da tu suglasnost da Milorad Dodik", kazao je Schmidt, bivši savezni ministar.

Ranije je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otvoreno optužio Dodika da opstruira provedbu svih mjera za kontrolu ilegalnih migracija koje predloži Vijeće ministara jer mu to služi kao alat kojim pokušava destabilizirati BiH.

Kao primjer naveo je Dodikovo odbijanje da na razini Predsjedništva BiH da suglasnost za aktiviranje vojske kako bi ona pomogla policiji nadzirati granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, a priječi i da policija Federacije BiH pomogne Graničnoj policiji u tom poslu.

Njemačka spremna BiH dati još novca

Njemačka i EU spremni su osigurati BiH dodatnu financijsku i svaku drugu pomoć, a uvjet je da BiH jasno definira svoje potrebe u odnosu na problem ilegalnih migracija, rekao je Schmidt. 

Berlin je spreman poduprijeti BiH na putu za EU "unatoč zbunjujućim porukama iz Pariza", no kao pretpostavku nastavka tog puta ima pravo tražiti da BiH pokaže spremnost na suradnju. 

"Imamo pravo tražiti od odgovornih (u BiH) da surađuju i približe svoja stajališta", upozorio je.

Stephan Mayer, zastupnik i državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Njemačke, kazao je da je BiH kao i EU, a s njom i Njemačka, u istoj situaciji kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Svjesni smo da BiH nije mjesto na kojemu se migrantska kriza može okončati, no mislimo i da je odgovornost političara u BiH s kojima Njemačka želi konstruktivnu suradnju temeljenu na povjerenju kako bi se stvorili humani uvjeti za migrante koji se nalaze u zemlji, ali i pomoći u borbi protiv ilegalnih migracija", izjavio je Mayer.

Članovima njemačkog izaslanstva bilo je važno čuti da u BiH postoje planovi za zatvaranje kampa za smještaj migranata na Vučjaku kod Bihaća, odnosno za smještaj ilegalnih migranata na drugim lokacijama.

Unatoč poticajima međunarodne zajednice da se Vučjak zatvori, o čemu i unutar BiH postoji načelna suglasnost, taj je problem daleko od rješenja. Nakon što su procurile informacije da bi novi centri za smještaj migranata mogle biti dvije napuštene vojarne u okolici Sarajeva i Tuzle, iz tih su sredina slijedile silovite reakcije lokalnih vlasti i stanovništva koji ne žele migrante u svom susjedstvu.

Nijedna općina u BiH ne želi dati suglasnost da se na njezinom teritoriju otvore migrantski centri, a vlasti na državnoj razini koje su operativno nadležne za problem ilegalnih migracija nemaju nikakvih ovlasti općinama nametnuti neku odluku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više