Trump pomilovao časnike optužene za ratne zločine, UN vrlo zabrinut

Foto: EPA

ODLUKA američkog predsjednika Donalda Trumpa da pomiluje dva vojna časnika optužena za ratne zločine te da vrati čin trećemu šalje uznemirujući signal vojnicima, rekao je danas glasnogovornik UN-a za ljudska prava te dodao da je "vrlo zabrinut" zbog tog poteza.

Odluka Bijele kuće donesena prošli tjedan odnosi se na časnike optužene za ratne zločine u Afganistanu i Iraku, uključujući navodna ubojstva civila. 

Trump je prije toga priznao da će oprosti biti kontroverzni, no rekao je da su opravdani jer su osumnjičeni bili tretirani "nepošteno".

Kršenje međunarodnog humanitarnog prava

"U ovim slučajevima ni jedna okolnost nije ukazala na bilo što drugo osim jednostavnog poništenja inače ispravnog postupka", rekao je glasnogovornik UN-a za ljudska prava Rupert Colville novinarima u Ženevi.

Dodao je da činjenica da ratni zločini nisu istraženi i procesuirani sama po sebi predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

On je rekao da je odluka da se kazneni postupak u slučaju bojnika Matthewa Golsteyna dokonča "posebno zabrinjavajuća budući da se skratio regularni pravosudni postupak".

Ubojstvo Afganistanca

Golsteyna, pripadnika zelenih beretki, tereti se za ubojstvo Afganistanca dok je 2010. bio raspoređen u Afganistanu.

Većina oprosta inače se odnosi na one koji su već osuđeni i koji su već služili kazne za savezne prekršaje.

No predsjednici su povremeno davali oproste pojedincima optuženima ili osumnjičenima za zločin.

Colville je rekao da za oproste tog tipa nije čuo od Vijetnamskog rata. "Ti oprosti također šalju uznemirujući signal vojnicima širom svijeta", dodao je.

Pročitajte više