Tusk: Hrvatska će biti zadužena za pregovore s Velikom Britanijom oko Brexita

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAJMLAĐA članica EU, Hrvatska će 1. siječnja od Finske preuzeti šestomjesečno predsjedanje Unijom i odmah se suočiti s dva "vruća krumpira", brexitom i donošenjem novog europskog proračuna od 2020. do 2027.

U siječnju će doći i do tranzicije između stare Junckerove i nove EK Ursule von der Layen te između Tuska, odlazećeg i Belgijanca Charlesa Michela, novog predsjednika Europskog vijeća.

"Brexit se može dogoditi u vašem mandatu i vi ćete u tom slučaju biti zaduženi za pregovore Velike Britanije s Europskim parlamentom. Također su tu pitanja proširenja i Zapadnog Balkana. Duboko vjerujem da ćete učiniti sve što možete kako biste obnovili jedinstvo o proširenju Europske unije", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Brexit i proračun EU-a "vrući krumpiri" hrvatskog predsjedanja

Tusk je ocijenio da je Hrvatska, koja je u Uniju ušla 2013., dobro pripremljena i da "ostavlja EU u dobrim rukama".

Plenković kaže da će se Hrvatska potruditi da se dogovor o višegodišnjem financijskom okviru postigne što ranije i da njime budu zadovoljni svi.

"I neto platiše i neto korisnici, a da pritom odgovorimo na potrebe tradicionalnih politika - kohezijske, poljoprivredne, te da osiguramo financijsku snagu za sigurnosne izazove, osobito u pogledu sigurnosti i zaštitu od ilegalnih migracija", rekao je.

Uživa u Zagrebu

Rekao je kako mu je sjajno u Zagrebu. 

"Uvijek mi je veliko zadovoljstvo posjetiti Hrvatsku. Uvijek sam osjećao da je od pristupa Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatska još ljepša. Osobito mi je drago što će iduće godine moj najdraži grad Rijeka biti europska prijestolnica kulture", rekao je Tusk i dodao:

"Ovo su moji zadnji dani kao predsjednika Europskog vijeća. Nije slučajno da sam ovdje u Zagreb, to je bila moja osobna odluka da posjetim Zagreb", istaknuo je Tusk i zahvalio Plenkoviću na suradnji. 

Žele vratiti jedinstvo EU-a oko Makedonije i Albanije

Europska unija treba ponovno postići jedinstvo oko proširenja nakon razočaravajuće odluke da Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ne da zeleno svjetlo za početak pregovora, rekli su u utorak u Zagrebu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Nedonošenje odluke o Makedoniji i Albaniji veliko je razočarenje, no neću prestati biti optimist", rekao je Tusk novinarima.

"Treba učiniti sve da se ponovno ostvari jedinstvo Unije oko proširenja", dodao je.

Plenković je istaknuo da Hrvatska želi odblokirati situaciju vezanu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Te zemlje imaju izrazitu potporu Hrvatske i tražit ćemo rješenja idućih mjeseci", istaknuo je premijer zemlje koja će od 1. siječnja predsjedati EU-om.

U međuvremenu je šest država Unije uputilo pismo odlazećem predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem ističu da su spremne raditi na poboljšanju procesa proširenja, podrazumijevajući da će to dovesti do konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u ožujku 2020.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Austrije, Češke, Italije, Poljske, Slovenije i Slovačke. Hrvatska dijeli te stavove a njezin je potpis na pismo izostao jer ona, kako su naglasili diplomatski izvori, u sljedećem polugodištu predsjedava EU-om.

Pročitajte više