Umro pisac Branko Pilaš

Foto: Privatna arhiva

HRVATSKI književnik Branko Pilaš preminuo je jučer u 89. godini, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika.

Pilaš se rodio 1930. u Crikvenici. Studirao je i diplomirao hrvatski jezik i književnost, a zatim cijeli radni vijek proveo u školi.

Živio je u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba. Pisao je književne kritike, eseje, antologije, pripovijesti i priče.

Napisao je više od 1000 priloga

Autor je više od tisuću priloga u brojnim časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Radost, Mak, Cvitak, Prvi izbor) i u raznim izdanjima za odrasle čitatelje (Hrvatsko slovo, Školske novine, Marulić, Prilozi, Umjetnost i dijete, Jezik, Književnost i dijete).

Objavio je više knjiga, među kojima su i "Sjaj hrvatske domovine", "Domovina u srcu", "Raspršena vrela književnih djela", "Ljepota maštanja i stvaranja", "Zlatni snovi" i "Izvori i poticaji".

Dobio je mnogo nagrada

Dobitnik je Odlikovanja predsjednika Republike, Spomenice Domovinskog rata, državne nagrade Ivan Filipović, Priznanja za promicanje hrvatske državotvorne misli i rada na stvaranju Hrvatske Države, Književne nagrade Dubravko Horvatić, Državne nagrade za rad s učenicima studentima Gradišćanskih Hrvata, Priznanja Hrvatskog PZ-a, Spomenice Radosti, Zlatne značke Društva Naša djeca, Zlatne značke Školske knjige, Nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za stvaralački rad s učenicima te Nagrade za životno djelo.

Pročitajte više