Sušić: BiH može do Eura kroz baraž. PSG osvaja Ligu prvaka sad ili nikad

Foto: Getty Images / Guliver Image

SAFET SUŠIĆ i dalje ostaje jedini izbornik koji je odveo nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine na neko veliko natjecanje. Bilo je to na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, gdje su Zmajevi završili s bodom manje od drugoplasirane Nigerije, a navijače i danas posebno boli poništeni gol Edina Džeke baš protiv Nigerije zbog nepostojećeg zaleđa

Danas Sušić prati reprezentaciju koju vodi Robert Prosinečki, a koja nije uspjela izboriti plasman na Europsko prvenstvo 2020. kroz kvalifikacije te će imati novu priliku kroz baraž Lige nacija. Svejedno, Sušić je razočaran izvedbom BiH, posebno protiv Finske i Armenije.

"Objektivno, trebalo je biti mnogo bolje. Imali smo u skupini Italiju i u startu se znalo da će se ona prošetati. Ostale reprezentacije, Finska, Grčka i Armenija nisu ništa bolje, čak su i slabije od nas po kvaliteti igrača. Objektivno, trebalo se, ako ništa, do posljednje utakmice boriti za to drugo mjesto. Izgubili smo neke utakmice koje nismo smjeli izgubiti. U Finskoj smo nadigrani, a pogotovo nismo smjeli izgubiti u Armeniji 4:2. Nemoguće je primiti četiri gola od jedne Armenije, koja je sinoć od Italije izgubila 9:1. Trebalo se, barem do posljednjeg kola, boriti za to drugo mjesto", naglasio je Sušić u razgovoru za Klix.ba.

Embed from Getty Images

Prosinečki je već jednom podnio ostavku, ali je nakon svega ipak ostao na klupi. Prema mišljenju Sušića, promjene nemaju smisla uoči doigravanja kroz Ligu nacija u pokušaju da se reprezentacija prvi put u povijesti plasira na Euro.

"Ma kakve promjene. Ne mogu se praviti velike promjene pred baraž. Treba sastaviti najbolju moguću momčad i da se pokuša plasirati na Europsko prvenstvo. Mi još uvijek imamo realne šanse. Igraš prvu utakmicu kući. Protiv koga god da igramo tu prvu utakmicu, mi smo favoriti. Treba potom imati i sreće u ždrijebu. Šanse su realne. Ekipe koje igraju na domaćem terenu prema mom mišljenju su favoriti da se plasiraju u finale baraža", jasan je Pape, pa dodaje.

"Što se tiče izbornika, Savez je taj koji donosi odluku. To je njihova stvar i ja ne bih ulazio u to. Znam samo da se sada treba tražiti najbolja momčad. Sastav koji može odigrati dvije dobre utakmice u pet dana. Dvije utakmice na razini i plasirati se na Europsko prvenstvo".

Embed from Getty Images

Jasno, tvrdi Sušić, trebaju igrati igrači koji imaju kontinuitet u svojim klubovima.

"Normalno, prioritet trebaju biti igrači koji igraju u jakim europskim ligama. Naš problem je što imamo nogometaše koji malo igraju u klubovima. Teško je onda, jer kada dođu u reprezentaciju, nedostaje im tempo, nedostaje im ritam".

Tijekom njegova mandata na klupi, treninzi reprezentacije bili su otvoreni za javnost pa ih je pratilo i do tisuću navijača, što sada nije slučaj.

"Kod nas ljudi vole nogometaše. I ne samo kod nas. Kada smo igrali na strani, uvijek je bila velika podrška. Zašto ne dozvoliti ljudima da se malo približe igračima, fotografiraju se, uzmu autogram... Nisam nikada želio zatvoriti trening. Nemaš ti tu što zatvarati i praviti nekakav taktički trening da nitko ne vidi. Međutim, događalo se i da nakon nekog lošeg rezultata jedan-dvojica počnu na tribinama malo provocirati. Ako je korektan odnos navijača i korektno navijanje, treba barem jednom ili dva puta dozvoliti da dođu i gledaju trening. Kada je posljednji trening, onda se može zatvoriti. Ja bih uvijek dozvolio navijačima da pogledaju trening", istaknuo je.

Embed from Getty Images

Mnogi prizivaju njegov povratak na klupu BiH, a Sušić je bez posla od 17. rujna 2018. kada je dobio otkaz u turskom Akhisarsporu. 

"Vidjet ćemo. Čekam ponude, ne žurim. Još uvijek ima vremena", poručuje.

Sušić je jedna od najvećih legendi PSG-a, za koji je kao igrač i kapetan nastupao od 1982. do 1991. godine, odigravši 287 utakmica i zabivši 67 golova. Francuski prvak već godinama pokušava osvojiti Ligu prvaka, ali bezuspješno. Klub iz Pariza se do sada nije približio ni polufinalu elitnog natjecanja, a evo kako sve to vidi Pape.

"Ako ne naprave nešto ove sezone, onda neće nikada. Sljedeće sezone Neymar će opet pokušati otići, a vjerojatno će ga i pustiti. Za mene je Kylian Mbappé broj jedan napadač na svijetu u ovom trenutku i Real Madrid je spreman platiti 400 milijuna za njega. PSG-u novac nije potreban, ali je teško zadržati nogometaša koji želi otići. Mislim da im je ovo ključna sezona i ako ove sezone ne osvoje Ligu prvaka, mislim da neće nikada ni uspjeti", zaključuje Safet.

Pročitajte više