ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Postoje samo dva načina da se prekine štrajk, a nijedan nije izgledan

Foto: Davor Puklavec, Igor Šoban/PIXSELL

SINDIKATI zaposlenih u obrazovnom sustavu odlučili su da sve škole u Hrvatskoj štrajkaju sve dok im vlada ne ispuni zahtjev, što znači da će štrajkati dok im ne povećaju koeficijent za 6,11 posto (što je vlada dosad uporno odbijala). Postoji i druga opcija, a to je da broj onih koji štrajkaju padne do razine na kojoj bi štrajk postao besmislen. No, nijedna opcija se ne čini nimalo izglednom.

Učitelji ne odustaju iako im više ne plaćaju dane provedene u štrajku

Mi smo provjerili kakvo je stanje u školama, štrajkaju li svi s obzirom na to da im se više ne plaćaju dane provedene u štrajku, a prema dobivenim informacijama, učitelji su i dalje uporni i ne odustaju od štrajka.

Doznali smo tako da u zagrebačkim osnovnim školama štrajkaju svi, tek po jedna, dvije osobe nisu u štrajku, a u nekima ne štrajkaju samo čistačice. Primjera radi, u osnovnim školama u Samoboru i Svetoj Nedelji ne štrajkaju po dvije osobe.

Drugi primjer dolazi nam iz Splita. U tamošnjoj Ekonomskoj i upravnoj školi svi štrajkaju, a profesorica hrvatskog jezika iz te škole Suzana Kačić Bartulović poručila je da obraz nema cijenu te da idu do kraja.

Splitska profesorica: Vlada nam prijeti s 315 kn po danu štrajka, a kazna za saborske zastupnike je 150 kn

Ona je neplaćanje štrajka prokomentirala na svom Facebooku, a njezinu objavu prenosimo uz dozvolu autorice.

"Odnekud se pojavio iznos od 315 kuna kojim nam Vlada prijeti po danu štrajka. Saborski zastupnik ima novčanu kaznu od 150 kn ako se ne pojavi. Meni je to sasvim u redu jer očito iznosi pokazuju tko koliko vrijedi, lijepo je znati da je naš radni dan 2 puta skuplji od njihova pa bi bilo još ljepše da nam i plaće budu u tom omjeru. Uz to, mi znamo da obraz nema cijenu. Molim mojih 315 kuna preusmjeriti za dovršetak OŠ Nikole Andrića u Vukovaru", napisala je.

Profesor radnog prava Viktor Gotovac: Ako nastavu budu odrađivali subotama, to se mora platiti i više, ali...

Razgovarali smo i s profesorom Viktorom Gotovcem, koji predaje radno i socijalno pravno na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji je istaknuo da vlada zakonom nije dužna plaćati vrijeme provedeno u štrajku, ali da sumnja u to da će im sad prestati plaćati.

"Poslodavac ima mogućnost da odabere hoće li im platiti štrajk ili ne. Isto tako, kao što vlada ima tu mogućnost, radnici imaju pravo zatražiti da im se plati nadoknada nastave. Ako nastavu budu odrađivali subotama, onda je to prekovremeni rad i to se mora platiti više. No ako netko donese odluku da se nastavna godina produži, tad to postaje redovno radno vrijeme, tad neće biti prekovremeni pa se neće plaćati više. No, zbog državne mature produljenje nastavne godine bit će najmanje prihvatljivo", rekao nam je prof. Gotovac.

Gotovac: Sindikati su iznenađujuće čvrsti

Naveo je i kako nije siguran u to da će vlada htjeti riskirati da se učiteljima ne plati štrajk.

"Sumnjam da će tako riskirati jer uskoro dolaze izbori. Čini mi se da nije realno da im ne plate štrajk", smatra prof. Gotovac.

Naveo je i kako o snazi sindikata ovisi hoće li se štrajk rasipati ili neće.

"Sindikalna politika se vodi na isti način kao i stranačka politika. Ovaj štrajk se zapravo kreće u okviru organizacijskih snaga, ako su sindikati snažni u mobilizaciji ljudi, onda će štrajk trajati. Ako štrajk jenja, to povlači odgovornost sindikata. No prema ovome dosad, vidim da su sindikati iznenađujuće čvrsti", rekao je prof. Gotovac.

Naveo je i kako ovo nije samo štrajk, već akcija koja ima svoju dimenziju.

Gotovac: Moguće je da sve ovo vodi prema velikim aktivnostima i prosvjedu kakav je bio za kurikularnu reformu

"Ovaj štrajk nadilazi radne odnose. Sindikati su u predizborno vrijeme osjetili ovisnost političkih aktera o glasačima i to sad koriste, to je legitiman način, ovo je možda nešto što je dalo dojam značajnijeg i većeg štrajka. Svi imamo dojam da puno veći štrajk i doseg koji se sad otvara zaziva neke društvene i političke događaje. Moguće je da sve ovo vodi prema velikim aktivnostima i prosvjedu kakav je bio za kurikularnu reformu", kazao je prof. Gotovac.

Nastavnici organizirano: Osipanje štrajka zbog najave neplaćanja je marginalno

Mreža nastavnika koja ima svoju grupu na Facebooku Nastavnici organizirano napisala je kako je, po dosadašnjim informacijama, količina osipanja štrajka zbog vladine najave neplaćanja ne samo minimalna nego i marginalna.

"Naravno, uvijek je moguće da nemamo sve informacije, ali kako sada stvari stoje, ide se dalje. A ako netko razmišlja o odustajanju, onda, kao prvo, znamo kolika je cijena njegovog dostojanstva. Onda znamo tko, zapravo, ima preveliku plaću i kome se zaista može još oduzeti jer je spreman na mrvice. Naime, ovo je spisak svih grupa i organizacija koje su nas dosad podržale: Sindikat umirovljenika, Nezavisni sindikat carine, Sindikat novinara, Sindikat pilota, Sindikat infrastrukture HŽ, Sindikat prometnika vlakova, Sindikat željezničara, Udruga za zaštitu obitelji Rijeka, Sindikat metalaca, Udruga Roda – roditelji u akciji, Hrvatski sindikat prometnih pilota, nekoliko desetaka tisuća roditelja na Facebooku, velika količina pojedinaca, javnih osoba, umjetnika, glazbenika, novinara. Ako odustanete, pogledajte ponovo ovaj spisak i recite ovim ljudima koji su, ipak, na neki način, izložili riziku i recite im da ste odustali. Nema predaje", napisali su danas u svojoj Facebook grupi.

Nastavnici organizirano: Vlada se sa štrajkašima obračunava kao s neposlušnim kmetovima

Prije par dana su napisali objavu koju prenosimo u cijelosti.

"Nakon svih ciničnih komentara, bogatunskih omalovažavanja i pljuckanja s visoka, Vlada je pokazala da joj je obrazovanje i dalje zadnja rupa na svirali i da se sa štrajkašima namjeravaju obračunati kao s neposlušnim kmetovima koji odbijaju shvatiti Gdje Im Je Mjesto.

Zbog toga smatramo da je prošlo vrijeme za hodanje na prstima. Pričice o 'nadoknadama' i 'odgovornosti' su samo pričice. Broj nastavnih dana je stvar administracije, a odgovornost je (ili bi trebala biti) na strani Vlade.

Ovaj štrajk se najmanje vodi oko koeficijenata i iznosa plaće. Prije svega se vodi zbog dvadesetogodišnjeg omalovažavanja prosvjete kao struke i obrazovanja kao sektora. Zbog toga što sa škola opada žbuka, a učitelji papir za kopiranje nose od kuće. Kako će povećanje plaća to riješiti? Samo povećanje plaća nikako, ali kapitulacija Vlade itekako hoće, i to je ono što tražimo: pobjedu u borbi i priznanje da je ne DOSTA nego već PREVIŠE. 'Povećanje plaća' je jedini alat koji nam je na raspolaganju po Zakonu o radu. I zato štrajkamo 'samo' zbog toga.

Nikakav kompromis ne dolazi u obzir. Ako tražimo 300 kuna povišice, nećemo pristati na 200, nećemo pristati na 250, nećemo pristati na 299. Jer nije stvar u novcu, nego u principu. Vlada mora reći 'Oprostite nam, pogriješili smo'. Ako neće milom, onda to mora napraviti silom. I to će onda biti poruka svim budućim vladama da postoji granica. Možete neke ljude gaziti neko vrijeme, ali ne možete sve ljude gaziti cijelo vrijeme."

Nastavnici organizirano: Ako ovaj štrajk propadne, gotovo je, pakujte se i odlazite

"Ako ovaj štrajk propadne, gotovo je. Pakujte se i idite negdje drugdje jer Hrvatska je i službeno utvrdila da joj je obrazovanje nebitno, da je na vlasti Franjo Tahi i da će od sad pa za vijeke vjekova neposlušni kmetovi biti sankcionirani i disciplinirani.

Ako Vlada zaoštrava igru, onda to moramo napraviti i mi, inače stvar propada. Zahtijevamo od sindikata da štrajk postane totalni, svaki dan bez nastave, bez 'čuvanja djece', do ispunjenja zahtjeva.

Također, štrajkovi pokazuju tko je tko u profesiji. Ako vam je učiteljstvo poziv, ako vam je stalo do obrazovanja mladih naraštaja, ako želite da vide, shvate i nauče kako je to biti odgovoran i boriti se za svoja prava, onda ćete ustrajati u ovome, ma koliko bilo teško, tako da im možete reći: ovo je važan posao, ovo je jedini način da se osigura budućnost.

Ako ste samo državni službenik, lokalni ćato koji utefteruje sate u imenik, Ivica Kičmanović koji misli da je uhvatio Boga za bradu zato što radi na toplom i u školi ima aparat za kavu, onda nećete štrajkati, ali onda niste ni bitni.

U svakom učiteljskom štrajku odaziv učitelja je 100%. Oni koji ne sudjeluju nisu učitelji, nego upravo oni loši nadomjestci o kojima se komentira po novinskim portalima, koji su zadovoljni mrvicama i koji ne mogu ništa nikoga naučiti upravo zato što i sami nisu ništa naučili. A ako ovaj štrajk propadne, samo će takvi ostati u školama.

Sad više nema nazad. Ako ovaj štrajk propadne, pripremite velike žlice jer ćete do kraja života srkati i jesti sve što vam Vlada servira, a znate, i znamo da znate što se jede kad Vlada servira", stoji u objavi u grupi Nastavnici organizirano.

Ukratko, čini se da nijedna strana nema ni najmanju namjeru odustati od svojih zahtjeva. Kako će se riješiti problem koji je jučerašnjom odlukom sindikata postao puno veći nego što je bio dosad, ostaje enigma.

Pročitajte više