Policajac koji je razotkrio zataškavanje uzeo jakog odvjetnika: "Uvalili su se"

Foto: FaH/Pixsell/Sanjin Strukic

ODLUKA vrha policije da suspendira i pokrene postupak protiv svoga kolege iz Zadra koji je medijima dostavio snimku prometnog prekršaja Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, dokazuje kako je aktualno vodstvo MUP-a spremno na sve samo da neugodne tajne iz sustava ne izađu u javnost.

Ćelića je, podsjećamo, policijski presretač zaustavio u ožujku u Briševu kod Zadra dok je u zoni gdje je brzina ograničena na 50 kilometara jurio preko 160 kilometara na sat. Prekršaj je uredno evidentiran, ali potom nije poduzeto ništa da bi Ćelić bio kažnjen sve dok neimenovani policajac snimku nije dostavio medijima. Buknula je afera i na koncu je Ćelić otišao s mjesta zamjenika ravnatelja. Točnije, podnio je "zahtjev za razrješenje s dužnosti".

Policija odlučna protiv zviždača

I dok su joj u postupanju protiv Ćelića trebali mjeseci i mjeseci, protiv zviždača policija je vrlo odlučna.

"Policajac PU zadarske iz ustrojstvene jedinice koja je utvrdila prekršaj počinio je težu povredu službene dužnosti, jer je dostavio snimku neovlaštenoj osobi i 8. studenoga je udaljen iz službe. Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Zbog sumnje da je počinio i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, u tijeku je kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti", poručili su ovih dana iz MUP-a medijima.

Apsurd službene tajne

S druge strane, Branko Šerić, jedan od poznatijih hrvatskih odvjetnika, koji zastupa suspendiranog policajca, veli da je protiv njegovog klijenta pokrenut kazneni postupak zbog odavanja službene tajne, što smatra apsurdom.

"Službena tajna bi značila da je u trenutku kad je Josip Ćelić snimljen to postala službena tajna. Što je apsurd. To je prekršaj kao i svaki drugi. U startu nema elemenata kaznenog djela. Uvalili su se do nosa. Nema šanse da ima službene tajne, nje ima kada neko tijelo proglasi podatke tajnima, a u ovom slučaju toga nije bilo. Jedino ako neće retroaktivno donijeti akt da je ovo službena tajna", kaže Šerić i najavljuje skoru konferenciju za novinare o tom slučaju.

Njegov klijent je sada pod suspenzijom, a kako doznajemo, iako uzima terapiju zbog kardioloških tegoba, podvrgnut je poligrafskom testiranju.

"To se ne radi kad je čovjek pod terapijom", ističe naš sugovornik.

Spriječio je još gore djelo

I odvjetnik Anto Nobilo napominje kako policajac s jedne strane zaista jest počinio stegovni prijestup, "jer ne smiju se podaci iz policije davati neovlaštenim osobama". "Ali s druge strane, on je na taj način spriječio još gore neovlašteno postupanje policije koja je očigledno htjela prikriti što se dogodilo pa predmet nije poslala državnom odvjetništvu ili sucu za prekršaje. On jest zviždač jer formalno je napravio prekršaj, ali je s druge strane javni interes bio prevladavajući i to bi trebalo uzeti u obzir", dodaje.

"Njegov je motiv, po meni, bio sasvim ispravan, svojim je formalnim prekršajem spriječio daleko veću zloupotrebu policijskih ovlasti kada su htjeli zaštititi visokorangiranog policajca. To je puno veći prijestup od njegovog", smatra Nobilo.

Cvrtila: Problem je s Božinovićem i njegovim ustrojem policije

Željko Cvrtila, iskusni kriminalist, zapaža kako Ćelić "vrlo vjerojatno ne bi bio procesuiran, jer se za to ne bi znalo". "Da se mislilo procesuirati, procesuiralo bi se odmah, nego se s tim otezalo, netko je to stavio u ladicu, a dečki su vidjeli što se događa i reagirali. Postoje jasna pravila o odavanju službenih podataka - to se raditi ne može. Problem vidim u sustavu koji dozvoljava da se takvi prekršaji prikrivaju. To je problem s Božinovićem i njegovim ustrojem policije. Nije posložio unutarnje nadzore kako bi trebalo. Da se to dogodilo, policajac ne bi ni došao u situaciju da mora nešto prijaviti", tvrdi Cvrtila pa ukazuje na činjenicu kako ministra Božinovića nitko nije pitao kako se uopće dogodilo da Ćelićev prekršaj mjesecima ne bude procesuiran te postavlja pitanje stoje li i iza toga neka kaznena djela. Na primjer, zloupotreba položaja ili trgovanje utjecajem.

Uglavnom, pod vodstvom Davora Božinovića MUP služi za primjer.

Kako ne treba raditi.

Pročitajte više