LUKA MODRIĆ

Dok je s Čalom igrao tenis, Modrić je primio SMS: Bok Luka, ovdje Jose Mourinho

Foto: EPA, Baza EVA / Hina

"SLAVEN BILIĆ bio je jedna od ključnih osoba u mojoj karijeri. Uveo me u mladu reprezentaciju, dao mi je kapetansku traku i uvijek je imao prave riječi, tješio me u najtežim danima dok sam bio ozlijeđen. Prošli smo toliko toga, velike pobjede, ali i najgore poraze. 2008. godina i poraz od Turske najveća je trauma moja sportske karijere, a pobjeda nad Englezima na Wembleyju 3:2 trenutak slave koji se rijetko doživi i na kojem ćemo živjeti u godinama koje su uslijedile", kazao nam je sinoć kapetan Hrvatske Luka Modrić koji je u Zagrebu okupio svjetsku nogometnu kremu na predstavljanju autobiografije "Moja igra".

Slaven Bilić, naravno, bio je tu, kao jedan od govornika na emotivnoj promociji. Prisjetio se trenutaka koji su ga zauvijek povezali s Modrićem, "igračem svjetske klase s retrovizorom u glavi, čije se finese mogu usporediti možda samo s Federerovim backhandom".

"I vi poznajete Luku. Bez obzira na sve teške trenutke koje je prošao znali ste da ovo ne može završiti drugačije nego njegovom pobjedom. On je sportski i životni pobjednik", rekao nam je bivši izbornikom s kojim smo razgovarali u Esplanadi. 

Posebno Bilić pamti detalj nakon poraza od Izraela u prijateljskoj utakmici davne 2004. godine, kada je bio izbornik mlade Hrvatske. U toj utakmici, osim Modrića, igrao je i Hrvoje Ćustić. Njegov otac Svetko bio je jučer jedan od uzvanika na promociji i jedva je suspregnuo suze. Luka je jedno poglavlje knjige posvetio svom tragično preminulom prijatelju.

"Sve je to trebalo progutati, preživjeti, prihvatiti. Ne sjećam se rezultata te utakmice, ali zbog Lukine reakcije sjećam se da smo je izgubili. Svi smo bili nezadovoljni, nitko ne voli gubiti utakmice bez obzira što su prijateljske. Ali Luka, njega je bilo sram, vidio sam dijete od 19 godina koje se srami jer nismo ispunili očekivanja. On se, znate, već tada osjećao odgovornim za to. Znao sam da će biti kapetan Hrvatske jednog dana. Tu odgovornost usadili su mu njegovi roditelji i ovim putem ja im opet čestitam. Takav karakter postaje se kod kuće, a tek onda na terenu", priča nam Bilić. 

Upravo je njega Modrić titulirao jednom od ključnih osoba u svom profesionalnom razvoju.

"Bok Luka, ovdje Jose Mourinho"

Uz oca Stipu, s kojim je razbijao prozore igrajući nogomet u izbjeglištvu na parkingu hotela Kolovare, Bilić je osoba koja ga je, kako tvrdi, posebno motivirala. Kapetan Hrvatske kazao nam je kako je pod Slavenovim vodstvom odigrao utakmice koje su odredile njegovu karijeru - pobjeda protiv Engleza na Wembleyju 2007. godine imala je važnu ulogu u njegovom transferu iz Dinama u Tottenham, a nakon Europskog prvenstva 2012. u Poljskoj stigao mu je jedan od najdražih SMS-ova u životu. Dok je igrao tenis s Hrvojem Čalom, partiju je prekinuo zvuk mobitela. Luka je mislio da njegovoj supruzi Vanji nešto hitno treba, dok nije otvorio poruku koja ga je presjekla.  

"Bok Luka, ovdje Jose Mourinho. Nazvao bih te danas poslijepodne nakon treninga, ako je to u redu."

Nije odmah potpisao za Real Madrid, ali od tog dana redovito se dopisivao s budućim trenerom.

"Lukina priča se zna. Nije mu bilo lako kad je došao u Madrid, ali kao što je maloprije kazao i veliki Butragueno, to je klub koji cijeni one koji se bore i koji su željni dokazivanja. Jose je također bio važna osoba u Lukinoj karijeri. U knjizi piše kako je često bio lud i neugodan prema igračima, čak se i Ronaldo žalio na tretman koji ima kod njega, ali Luka ga je obožavao i bilo mu je silno žao kad je napustio Madrid", prisjeća se Slaven i nastavlja:

"Ova knjiga je velika stvar, ne zbog nas koji sve o Luki već znamo, već za djecu, buduće sportaše i karakterne ljude koje Hrvatska treba i koje svijet danas treba. Netko će reći da je to samo guranje lopte, ali ne, ovo je kompletna priča. Njegova obitelj je najzaslužnija za sve što se Luki danas događa. Ovo je jako bitna knjiga i Lukina obveza je bila da podijeli svoju priču sa svima nama. To je izvanredna knjiga za sve mlade, ona je pokazatelj što se sve može napraviti uz talent, izuzetan trud i odricanje, ona je potvrda da čovjek može ostati normalan uz sve ono što ti se u životu dogodi, u smislu financija i ovih drugih stvari koje su teško izdržive. Pogledajte kakvi su to likovi oko njega, koliko je to slave i fotoaparata. Luka nije ostao djelomično već apsolutno normalan jer ima zdrave temelje", objašnjava nam Bilić.

Jedan potez protiv Slovačke pokazuje veličinu Luke Modrića 

Kada smo mu spomenuli nesretnu 2008. godinu i poraz od Turaka u nevjerojatnom raspletu, Bilić se složio kako je velika trauma sigurno utjecala na mentalno stanje reprezentacije u narednim godinama, ali je sigurno pomogla da Lukina generacija odraste i dođe do velikog uspjeha u Rusiji deset godina kasnije. 

"Neću govoriti da me ta utakmica proganja noću, ali svako malo me netko pita za nju...", zastao je.

"Kaže se da te ojača ono što te ne ubije, to je na kraju krajeva istina. To je pomoglo dečkima u 2018. da naprave nešto, a o tome kolika nam je to bila trauma, nema smisla više ni razgovarati. Sjećam se atmosfere na povratku u Hrvatsku iz Austrije, nema onog tko te može utješiti nakon takvog događaja. Luka je bio posebno neutješan i svjestan sam da je to bila njegova najveća sportska trauma", prisjeća se Bilić i dodaje:

"Čuli ste što je Zvone maloprije rekao, Luka nije bio vođa ove reprezentacije, on je apsolutni vođa. Dobro ste i vi novinari primijetili tijekom prijenosa s Rujevice prije neki dan. Igramo sa Slovačkom, imamo 3:1 par minuta do kraja i čini se da ni teoretski ne možemo primiti tri gola. Ali nema veze, Luka ne ide tamo gdje se zabijaju golovi, već ostaje iza, kontrolira djecu da se eventualno ne bi što dogodilo i da ga slučajno ne primimo. Tu scenu možeš vidjeti svaki tjedan kada ga gledaš dok igra. To je Luka, to je to."

Bilić nam je na kraju objasnio kako je Luka imao izuzetan utjecaj i na njegovu trenersku karijeru.

"Stariji sam od njega 20 godina i Luka je utjecao ne samo na moju nogometnu karijeru, već i na mene osobno, pa kako tek neće utjecati na nekog klinca koji ga danas gleda. Ponosan sam što sam danas ovdje s njim i što se i mene nešto pita o karijeri takvog velikana. Toliko toga mu se dogodilo u jako kratkom vremenu, puno dobroga, ali i puno lošeg što je dovelo do tog dobrog. Luka je pokazao da je jači od sviju nas i svega što mu je stajalo na putu", zaključio je Bilić, danas menadžer WBA, vodećeg kluba Championshipa.

Pročitajte više