MARIO MANDŽUKIĆ

Mandžukić je bijesan i ogorčen. Sada se zna tko mu je rasturio idilu u Juventusu

Foto: Instagram

GAZZETTA dello Sport donijela je priču o tužnjikavom i dosadnom životu Marija Mandžukića u Torinu pod opisom - game over.

Hrvatski napadač u samo četiri mjeseca prošao je put od nedodirljivog ljubimca navijača do prekobrojnog u kadru i na ružan je način doživio kraj četverogodišnje avanture u Juventusu.

Već tri mjeseca trenira sam, odvojen od momčadi s kojom je nizao trofeje i koju je toliko puta spašavao. Ne izlazi po Torinu, potišten je i sada kada mu je popustio inat o kojem ćemo nešto kasnije u tekstu, spreman je na kapitulaciju.

I za to nije isključivi krivac novi trener Maurizio Sarri, kako se cijelo vrijeme smatralo.

Ključnu ulogu u razbijanju Mandžukićeve idile u Torinu odigrao je sportski direktor Fabio Paratici, autor Ronaldovog transfera iz Real Madrida pretprošlog ljeta.

"Mandžukić je bijesan i ogorčen"

"Mandžukić je mislio da će ostati zauvijek u Juventusu. Povrijeđen je, bijesan i ogorčen zbog ponašanja kluba. On bi više volio da mu je Fabio Paratici rekao u lipnju o namjeri da ga klub želi prodati, a umjesto toga, u srpnju se našao na tržištu", navode Talijani.

Politiku transfera u talijanskom nogometu daleko više kroje sportski direktori od trenera.

Samim time, koliko god Maurizio Sarri preferirao svog miljenika Gonzala Higuaina koji se vratio u klub poslije sezone izbivanja, opet bi volio na raspolaganju imati i Mandžukića kojeg je držao u zapisniku u prva dva kola Serie A protiv Parme i Napolija. 

Da se Sarrija pita, bilo bi drugačije

Indirektno je to potvrdio prije točno mjesec dana.

"U ovom trenutku Mandžukić ne trenira s nama. Takav je dogovor s klubom. Ako se taj dogovor promijeni, onda sam otvoren za sve kombinacije."

I tu situacija dobiva jasne konture. Mandžukića se čelništvo kluba predvođeno Paraticijem svim silama htjelo osloboditi, a kad su vidjeli da on odbija sve ponude u kolovozu, nisu ga registrirali za Ligu prvaka, čime je odnos kluba i igrača dodatno ugrožen.

Sedam dana nakon te izjave Stara dama je kiksala kod fenjeraša Leccea i odigrala 1:1, a u toj utakmici kuburili su s napadačima.

Stradao je Gonzalo Higuain pred kraj utakmice, Cristiana Ronalda Sarri je odlučio odmoriti pa su s klupe skoro morali ulaziti golobradi juniori Olivieri i Han kako bi pomogli Paulu Dybali, tada jedinom spremnom napadaču u rosteru Juventusa.

Sarri je nakon utakmice upitan zašto nije odlučio pozvati Mandžukića kad je već odlučio odmarati Portugalca.

"Mogu razgovarati samo o igračima koji su mi dostupni. U ovom trenutku pričati o Mandžukiću je besmisleno", odbrusio je Juventusov trener.

Podsjećamo, Mandžukić, miljenik Juventusovih navijača, u travnju je za vrijeme vladavine trenera i zaštitnika Massimiliana Allegrija bio nedodirljiv, toliko da je bio jedan od kapetana i uz to je potpisao novi ugovor do 2021.

Odlaskom Allegrija Mandžukić je izgubio protekciju i sigurno mjesto u prvih 11 pa je Paratici, potpomognut idejama Maurizija Sarrija, odlučio baciti Mandžukića u drugi plan, što ovaj nije trpio ni Pepu Guardioli, kao ni Cholu Simeoneu.

Tu je, očekivano, proradio dobro poznati inat Marija Mandžukića.

Ponude je vjerojatno odbijao iz inata. No sad je primoran otići

Prije svih ga je otpisao direktor Fabio Paratici koji, zajedno s predsjednikom Andreom Agnellijem, želi drugačiji, atipičan Juventus.

Juventus koji će lijepom igrom osvajati simpatije svijeta i zbog toga je doveden Maurizio Sarri, majstor za tu vrstu posla. Sarri je, ukratko, sve suprotno od Allegrija čija se igra, u kojoj je Mandžukić bio nezamjenjiv, smatrala dosadnom, predvidljivom i usporenom.

Bilo je tu ponuda za Mandžukića, najkonkretnije je grizao Manchester United u kolovozu, no 33-godišnji hrvatski napadač kao da je tjerao inat Upravi koja ga je razbjesnila.

Toliko da je odbio Crvene vragove s kojima se Juve lako dogovorio. Nekoliko tjedana kasnije došla mu je ponuda iz Katara pa je Paratici brže bolje izjavio da je stvar blizu realizacije, no onda je Mandžo ponovno spustio rampu. 

Prvi znakovi da je puklo između Juventusa i Mandžukića viđeni su već u prvom kolu protiv Parme. Mandžukić je, što nije bilo nikakvo iznenađenje, bio na klupi svih 90 minuta, međutim, iz njegovog ponašanja dalo se iščitati da više ništa ne štima.

Potvrdile su to dvije situacije.

Dvije stvari označile su početak kraja Mandžukića u Juventusu

Prva, dok su prvotimci Stare dame bili u svlačionici na poluvremenu, rezervni igrači, među kojima je bio i Mandžukić, lagano su se zagrijavali na terenu.

Znate već kako ide, lakša istezanja, poneki sprint slabijeg intenziteta i napucavanje lopte preko cijele dužine terena u tandemu sa suigračem.

Stajao je na terenu bezvoljno i kretao se točno koliko je morao. Bez ikakvog žara, osmijeha i one njegove vatre. Znajući da sigurno neće dobiti ni minute, lagano je šutirao prema suigraču Merihu Demiralu.

I dok je Turčin, inače novak u klubu, na svaku tu nebitnu loptu išao maksimalno, pogledavajući prema pomoćnim trenerima kako bi trud bio zapažen, Mandžukić je nasuprot njega valjda imao samo jednu želju - da mu Demiral isporuči loptu isključivo u noge jer bi se u suprotnom morao trošiti na nevažne kretnje.

Jer to je tip koji će stvar odraditi maksimalno ili nikako. 

I druga: kod pobjedničkoga gola Giorgija Chiellinija s klupe su skočili svi igrači. Starosjedioci poput Dybale, povratnici poput Buffona i novaci poput De Ligta... Samo je Mandžukić ostao izvan grupnog slavlja, nije ga pretjerano taknulo.

Nestao je entuzijazam i onaj spomenuti žar, ključni Mandžini pokretači.

Nije Marija bilo ni u uobičajenoj proslavi igrača i pozdravljanju navijača, a inače je u istima glavni predvodnik. Pokunjen, otišao je na Tardiniju među prvima pod tuš.

Juventus se trenutačno muči s njegovom prodajom jer ga ne želi pustiti za manje od deset milijuna eura. United nudi duplo manje i dolazi do komplikacija oko dogovora klubova dok Mandžukić, potišten i odbačen, planira prihvatiti novu ponudu Engleza.

U međuvremenu se inat ohladio, a njemu vjerojatno potonula svaka nada da bi se mogao vratiti u sastav. 

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više