Piše: | 09.11.2019. 10:12

Neredi u Čileu: Tisuće na ulicama, palili vatre, krali i provaljivali

DESECI tisuća ljudi zauzelo je ulice čileanskoga glavnoga grada Santiaga ponovno u petak prosvjedujući protiv društvene nejednakosti i visokih troškova zdravlja, obrazovanja i prijevoza.

Uglavnom miroljubivi prosvjed završio je na trgu Baquedano u gradskome središtu.

To je drugi po veličini takav prosvjed u nekoliko tjedana prosvjeda, objavio je list La Tercera.

Prosvjedi zbog poskupljenja podzemne željeznice, sada poništenog, prerasli su u val prosvjeda širom zemlje u kojima se zahtijevaju više plaće, mirovine, bolja zdravstvena skrb i društvo s većom jednakošću.

Prosvjednici su zapalili vatre u podzemnim željeznicama, provalili i zapalili stotine poslovnih prostora. Procjenjuje se da je počinjena šteta veća od milijardu dolara.

U petak su prosvjednici u Santiagu nahrupili u povijesnu zgradu u sklopu sveučilišnog kampusa Pedro de Valdivia, dok su drugi opustošili susjednu crkvu.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u četvrtak je najavio paket mjera "kako bi se ojačao javni red i mir".

Te će mjere uključiti veće kazne za kradljivce, izgrednike koji prekrivaju lica kako bi sakrili identitet i prosvjednike koji blokiraju promet barikadama, rekao je Pinera, a prenijela je televizija.

On se ranije trudio okončati prosvjede objavom društvenih mjera, poput porasta minimalne plaće i većem porezu bogatima te rekonstrukcijom vlade.

To ne zadovoljava prosvjednike koji sada pozivaju na ustavnu reformu.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE