Predsjednik Ekvadora ukinuo svoj zakon koji je izazvao val prosvjeda u zemlji

Foto: EPA

EKVADORSKI predsjednik Lenin Moreno danas je povukao vlastiti zakon kojim su bile smanjene subvencije na gorivo nakon višednevnih nasilnih prosvjeda protiv mjere koja je imala potporu Međunarodnog monetarnog fonda vraćajući tako cijene goriva na izvorne razine.

Potpisivanje dekreta predstavlja udarac Morenu i postavlja velika pitanja o fiskalnoj politici tog proizvođača nafte, no predstavlja pobjedu za urođeničke zajednice koje su predvodile prosvjede unoseći kaos u glavni grad i bacajući naftni sektor na koljena.

Ukinuo je subvencije stare 40 godina

Morenovim zakonom bile su ukinute subvencije koje su bile u primjeni četiri desetljeća i izračuni su pokazali da bi taj potez oslobodio gotovo 1,5 milijarda dolara u proračunu pomažući smanjivanju proračunskog deficita dogovorenom s MMF-om, no mjera je izazvala prosvjede koji su postali nasilni unatoč uvođenju policijskog sata i angažmana vojske.

Ljevičar Moreno, koji je stupio na dužnost 2017., naslijedio je bivšeg predsjednika Rafaela Correau. Najavio je da će vlada potražiti drugi način da se pozabavi pitanjem subvencija.

Pripadnici urođeničkih zajednica iz andskog i amazonskog područja koji su tijekom prosvjeda preplavili glavni grad Quito jučer su se počeli vraćati kućama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više