Tko je katalonski profesor i političar kojeg su Španjolci osudili na 13 godina?

Foto: EPA

ZAGONETNI profesor ugodna karaktera i jedna od ključnih figura katalonskog separatističkog pokreta Oriol Junqueras podnio je najveći teret propala pokušaja osamostaljenja, događaja koji je izazvao najveću političku krizu u Španjolskoj od smrti Francisca Franca. 

Junqueras, profesor koji je postao političar, osuđen je u ponedjeljak na 13 godina zatvora za svoju ulogu u zabranjenom referendumu 1. listopada 2017. i kasnijem proglašenju neovisnosti. 

Dugogodišnji pobornik katalonske neovisnosti i u to doba potpredsjednik regionalne vlade, Junqueras je bio najviši od 12 bivših katalonskih dužnosnika izvedenih na suđenje, pošto je prvi čovjek pokreta Carles Puigdemont pobjegao u inozemstvo. 

Pedesetogodišnji otac dvoje djece odlučio je ostati i od tada je već proveo dvije godine u pritvoru. 

On za sebe tvrdi da je politički zatvorenik, što Španjolska odlučno niječe. 

"Progonjen sam zbog svojih ideja, a ne zbog djela", rekao je sudu u veljači. 

Iako iza rešetaka, uspio je zadržati svoj status u Kataloniji i izabran je i u španjolski i u europski parlament. 

Od malih nogu

Rođen u Barceloni 11. travnja 1969. živio je s ocem učiteljem i majkom medicinskom sestrom i obrazovao se u talijanskoj vjerskoj školi. 

Iako je diskretan kada mu je djetinjstvo u pitanju, katalonskom listu La Vanguardia kazao je da počeo podržavati neovisnost kada mu je bilo osam. 

Poliglot koji uz materinski katalonski govori španjolski, engleski i talijanski, kao doktor povijesnih znanosti poučavao je na Autonomnom sveučilištu u Barceloni i javnosti postao poznat kao voditelj povijesnih emisija na katalonskom radiju i televiziji. 

Godine 2007. iz predavaonica se preselio u politiku, prvo kao lokalni vijećnik, zatim kao eurozastupnik i od 2011. kao gradonačelnik Santa Vicenca dels Hortsa.

Iste godine preuzima čelno mjesto u Katalonskoj republikanskoj ljevici (ERC), stranci koja je tada tavorila u prosječnosti, a on je u nekoliko godina pretvorio u vodeću snagu zagovornika neovisnosti. 

Stranku je nastavio voditi i iz zatvora pokušavajući pridobiti one Katalonce, a takvih je nešto više od većine, koji se protive odvajanju od Španjolske. 

"Rekao nam je: Suočen sam s vrlo teškom kaznom, ali ne smijemo odustati od naše politike, ne smijemo odustati od dijaloga", prepričao je zastupnik ERC-a Gabriel Rufian.

"Možda će zvučati pretjerano, ali imamo Mandelu", dodao je. 

Izgled fratra

Junqueras je 2016. postao katalonski potpredsjednik i bio je zadužen za organizaciju zabranjenog referenduma.  

Jedan od bivših članova njegova kabineta, koji je želio ostati neimenovan, opisao ga je kao "vrlo razboritog i strogog". 

Predani katolik povećeg trbuha i uredne brade, Junqueras ima nešto "franjevačko u svom izgledu", rekao je katalonski pisac Sergi Pamies.

Enric Millo, predstavnik Madrida u Kataloniji tijekom krize 2017., analogiju je odveo korak dalje, rekavši da Junqueras "govori vrlo dobro, gotovo kao svećenik". 

Ali ima on i svoju drugu stranu, dodaje Millo, "iznenada, kada treba djelovati, izvlači oštricu". 

Novinar Joaquim Coll kaže da je Junqueras unatoč svojoj "svećeničkoj retorici" pravi "fundamentalist" kada je neovisnost u pitanju i nije osoba "kojoj možete vjerovati". 

Iako je nedvojbeno čovjek koji traži lojalnost, Junqueras ima reputaciju osobe koja izbjegava teška pitanja, a mnogima je, čak i onima koji su mu bili blizu, ostao zagonetan. 

"Još se pitam tko je zapravo Junqueras", priznao je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Santi Vila, jedan od trojice bivših katalonskih dužnosnika koji na suđenju u Madridu nije kažnjen zatvorskom kaznom. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više