Azijski ulagači oprezni, cijene nafte pale zbog usporavanja gospodarstva

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM se burzama danas trguje oprezno, kao i dan prije na Wall Streetu, jer nema novih vijesti u vezi parcijalnog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle oko 0,1 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Sve ovisi o dogovoru SAD-a i Kine

Azijski su ulagači oprezni jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica blago pale, nakon tri dana snažnog rasta, potaknutog nadom ulagača da će SAD i Kina postići dogovor o trgovini.

U petak je, nakon dvodnevnih pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga utorka.

Trgovinski rat traje 15 mjeseci

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je jučer da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor.

To je pokolebalo ulagače jer se već i prije najavljivao trgovinski sporazum, a potom se nastavio trgovinski rat, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.

I brexit u fokusu ulagača

„Čini se da se kineska strana nije tako čvrsto obvezala kao što je to izgledalo u petak”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

U fokus ulagača ponovno je ušao i brexit, s obzirom da se u četvrtak i petak održava ključni sastanak između Britanije i Europske unije, a ulagači se nadaju da bi se ipak mogao postići dogovor o sporazumnom raskidu braka.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi najznačajnijih valuta ne osciliraju osjetnije.

Cijene nafte pale zbog usporavanja gospodarstva

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 108,30 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta blago ojačala prema europskoj, pa je cijena eura skliznula s 1,1030 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1040 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva, zbog čega bi mogla oslabiti i potražnja za 'crnim zlatom'.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,49 posto, na 53,33 dolara, dok je barel na londonskom tržištu pojeftinio 0,42 posto, na 59,10 dolara.

Pročitajte više