NBA LIGA

Kako su jednorozi zavladali NBA ligom

Foto: Getty Images; Grafika: Index

KEVIN DURANT još je bio zvijezda Oklahoma Cityja kad je 2014. osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige. Takav igrač treba nadimak, a oni koje su mu mediji nametali nisu mu se svidjeli. KD je bio prejednostavan, Slim Reaper (Mršavi Kosac, očita asocijacija na Grim Reapera) s pravom ga je podsjećao na smrt, a nije mu legla ni Durantula, valjda jer ne voli pauke.

Zato su ga pitali kako bi želio da ga zovu. Smislio je možda i najgluplji nadimak u povijesti.

"Sluga", rekao je. "Volim služiti suigračima, navijačima..."

Na njegovu sreću, nije se primilo. Zato je neobično da je baš Durant, koji nije bio u stanju smisliti dobar nadimak za sebe, dvije godine kasnije skovao termin koji se u potpunosti uvriježio u košarci. Unicorn, odnosno "jednorog". Tako je opisao tada novu zvijezdu New York Knicksa, 221 cm visokog Latvijca prepoznatljivog po ubojitom vanjskom šutu. Poanta izraza "jednorog" bila je da pokaže koliko su rijetki igrači s takvom kombinacijom visine i šuta, ili ako ćemo gledati malo šire, fizičkih predispozicija i tehničkih sposobnosti.

Porzingis i danas nosi nadimak Jednorog, ali termin su mediji prenijeli i na druge igrače takvih neobičnih kombinacija. Košarka se proteklih godina razvila u igru neopterećenu pozicijama i ulogama na parketu, u kojoj je važno biti što svestraniji, biti u stanju čuvati barem tri tipa igrača na parketu, pogađati trice i tako tjerati protivnike da izlaze iz reketa i otvaraju prostor za prodore. Zato je takvih neobičnih igrača sve više i sve ih se naziva jednorozima. I baš ti igrači budućnost su NBA lige, već su dosegnuli zvjezdani status i očekuje se da će ga držati još sigurno desetak godina.

Uglavnom se radi o centrima koji imaju vještine bekova, koji na parketu mogu raditi stvari kakve se ne očekuju od ljudi viših od 210 centimetara. Uostalom, i sam Durant spada u tu kategoriju, samo što je on bio jednorog prije nego što je smislio taj izraz za nekog drugog. Svojevrsni jednorog bio je i LeBron James, jer prije njega nismo vidjeli igrača takve nadljudske snage, a ujedno i brzine, eksplozivnosti, tehnike i inteligencije.

No LeBron će ove sezone napuniti 35 godina, Durant je već proslavio 31. rođendan, a baš su njih dvojica odavno etablirana kao najbolji igrači NBA lige. Zato se u ovom tekstu ne fokusiramo na njih, nego na one koji će ih naslijediti.

Kristaps Porzingis

Dob: 24
Visina: 221 cm
Prosjek koševa (2017./2018.): 22,7
Šut za 3 (2017./2018.): 39,5%
Prosjek blokada (2017./2018.): 2,4

Originalni Jednorog je, dakle, Porzingis, dečko zbog kojeg je i Dragan Bender izabran kao četvrti pick jer su skauti procijenili da se radi o istom tipu igrača. Na dan drafta navijači Knicksa su ga izviždali jer pojma nisu imali o kakvom se igraču radi, ali vrlo brzo ih je osvojio.

Jedini tako visok igrač koji je imao približno dobar šut bio je Arvydas Sabonis, no legendarnog Litvanca NBA je upoznala tek kad je bio u završnoj fazi karijere, već pretežak i prenepokretan nakon brojnih ozljeda da bi ostavio tako dubok trag. Porzingis je bio "nešto novo, nešto divlje".

Iako je u samom vrhu NBA lige po visini, što ga po inerciji čini kandidatom za poziciju centra, Porzingis je većinu od prve dvije i pol godine karijere (posljednju sezonu i pol propustio je zbog ozljede koljena) proveo kao "četvorka" jer se ugodnije osjećao šutirajući izvana nego gurajući se pod koš sa snažnijim igračima. Skoro trećinu šuteva na koš upućivao je iza linije za tricu, a budući da ih je pogađao skoro 40%, nitko ga nije posebno želio tjerati u reket.

Slab je skakač za tako visokog igrača (7,1 skok u karijeri), ali dugačkim rukama u stanju je omesti svaki šut, a pritom i bilježiti dvije blokade po utakmici. 
Protekle je zime, nezadovoljan u Knicksima, isforsirao trejd u Dallas te će od ove godine (a u Dallasu vjeruju, barem cijelo jedno desetljeće) činiti najuzbudljiviji mladi tandem NBA lige uz Luku Dončića.

Giannis Antetokounmpo

Dob: 24
Visina: 211 cm
Prosjek koševa (2018./2019.): 27,7
Šut iz igre (2018./2019.): 57,8%
Prosjek skokova  (2018./2019.): 12,5

Greek Freak protekle je sezone dobio nagradu za najkorisnijeg igrača lige, iako još nije u potpunosti razvio vanjski šut, no sve ostale statistike, u kombinaciji s uspjehom njegovih Bucksa (najbolji omjer u ligi 60-22) bile su dovoljne za osvajanje najvećeg individualnog priznanja u košarci.

On je u NBA ligu prije šest godina došao kao mršavi klinac kojeg su vidjeli na poziciji beka, ali kako je rastao i jačao, išao je sve više prema košu, iako ga je Jason Kidd isprobavao i kao playmakera dok je bio trener Milwaukeeja. Ustalio se kao "četvorka", ali na kojoj god poziciji igrao, uvijek će imati prednost u odnosu na čuvara.

Njegova najveća snaga su iznimno dugački ekstremiteti, stječe se dojam da može prijeći cijeli teren u pet koraka, blokirati svaki šut i presjeći svako dodavanje. Osim što je izuzetno krakat, Giannis je i jako eksplozivan, što mu omogućuje stvaranje viška prostora u odnosu na skoro svakog čuvara (u doigravanju smo vidjeli da je Kawhi Leonard možda i jedini koji ga može ukrotiti), a i šake su mu dovoljno velike da može kontrolirati loptu bolje od većine žitelja ovog planeta.

U igri prema FIBA-inim pravilima, vidjeli smo to na nedavnom SP-u u Kini, ne može dominirati, ali doslovno sva pravila koja su u NBA ligi drukčija idu mu na ruku. Zabrana igranja obrane rukama, zabrana "kampiranja" u reketu i veća udaljenost linije za tri poena redom mu daju mogućnost neometanog napadanja koša čak i s pozicije vanjskog igrača. No da bi postao kompletan igrač, Giannis mora popraviti vanjski šut, postotak trica samo mu je u jednoj sezoni prelazio 30%. Zasad obrambeni igrači još imaju kakvu-takvu nadu da će ga zaustaviti ako se odmaknu od njega, iako im zbog njegove eksplozivnosti i krakatosti to rijetko uspijeva, ali kad bi u obzir morali uzimati i vanjski šut, Antetonounmpo bi postao doslovno nezaustavljiv. Pa čak i ako se igra prema FIBA-inim pravilima.

Nikola Jokić

Dob: 24
Visina: 213 cm
Prosjek koševa (2018./2019.): 20,1
Šut za 3 (2017./2018.): 39,6%
Prosjek asistencija (2018./2019.): 7,3

Kad je prije četiri godine ABA ligu i Megu zamijenio NBA ligom i Denverom, Nuggetsima nije bilo na kraj pameti kakvog igrača dobivaju. Srbina su izabrali u drugoj rundi drafta, kao 41. picka, a on je danas s punim pravom jedan od najistaknutijih članova "porodice" jednoroga.

Njegova specifičnost je nevjerojatan pregled igre. Iako je u međuvremenu izrastao do 213 cm, Jokić je zadržao mentalitet razigravača jer je na toj poziciji igrao kad se počeo baviti košarkom. I kao centar još se bori s viškom kilograma koji ga prati od djetinjstva, pa se voli našaliti na svoj račun i reći da je kao klinac bio "debeli playmaker".

Kao centar ne treba biti tako pokretljiv, ali osjećaj za dodavanje i želja da pronađe suigrača u boljoj poziciji izdvajaju ga od ostalih. U četiri godine NBA karijere već je ostvario 28 triple-doubleova, a čak 12 protekle sezone, u kojoj je podigao prosjek asistencija na 7,1. Prema smislu i osjećaju za dodavanje može se usporediti samo s već spomenutim legendarnim Sabonisom, a u NBA ligi takav je prosjek imao samo neponovljivi Wilt Chamberlain, koji je 1967./1968. imao čak 8,6 asistencija u prosjeku, ali bila je to druga era, a Wilt je bio toliko dominantan da je praktički svaka akcija išla na njega, a dio lopti morao je vratiti suigračima.

Jokić je dobar vanjski šuter, iako oscilira. Zato smo uz njegovo ime izdvojili prošlu sezonu u kojoj je pogađao izvrsnih 39,6% trica, a ne ovu posljednju, u kojoj je imao tek nešto više od 30%. No 2017./2018. je pokazala što može u tom segmentu igre, u budućnosti samo treba ponovno biti konstantniji.

Ove je godine izabran u najbolju petorku NBA lige, a očito je da može biti još i bolji, pogotovo kad i tijelo dovede u red barem do te mjere da se zlobnici više ne mogu šaliti na račun njegove kilaže. Pa ipak, neće mu biti lako zadržati titulu najboljeg centra dok se god košarkom bave i njegovi kolege jednorozi.

Karl-Anthony Towns

Dob: 23
Visina: 213 cm
Prosjek koševa (2018./2019.): 24,4
Šut za 3 (2018./2019.): 40,0%
Prosjek blokada (2018./2019.): 1,6

Još u osnovnoj školi izrastao je na više od dva metra, pa je od ranih dana znao da će biti košarkaš i odmah je želio postati što kompletniji. I uspio je. 
Jedina zamjerka koja se može pronaći centru Minnesota Timberwolvesa je nedostatak daljnje želje za napretkom, odnosno oslanjanje na talent koji ima.

To je posebno razotkriveno u incidentu s Jimmyjem Butlerom, koji je lani isforsirao trejd (u kojem je u Wolvese stigao Dario Šarić), nezadovoljan nedostatkom "gladi" i agresivnosti kod mladih Townsa i Wigginsa.

Towns zaista može sve, zabijati pod košem, zabijati izvana (42,1% za tricu u sezoni 2017./2018.), skakati, prodirati, blokirati... Međutim, iako sve to može, u prve četiri godine NBA karijere ostao je nedorečen, a svoje kvalitete nije uspio ni pretočiti u momčadski uspjeh jer su Wolvesi samo u jednoj sezoni (onoj s Butlerom u sastavu) izborili doigravanje.

Dio krivnje za to išao je bivšem treneru Thibodeauu, koji ga je želio uklopiti u svoje šablone, pa u prvoj punoj sezoni pod novim vodstvom mladog trenera Saundersa najavljuje puno veće stvari i tvrdi da je dosad koristio svega 40-ak posto svojega golemog potencijala.

To je definitivno pretjerano niska brojka, ali ako je koristio i 70-ak posto, optimalni KAT bit će strah i trepet NBA lige u godinama koje dolaze.

Anthony Davis

Dob: 26
Visina: 208 cm
Prosjek koševa (2018./2019): 25,9
Šut za 3 (2018./2019.): 33,1%
Prosjek blokada (2018./2019.): 2,4

Ako Towns može sve, što tek reći za Anthonyja Davisa? On je najstariji iz generacije jednoroga, a za njim je i najviše individualnih priznanja, već je triput izabran u idealnu postavu NBA lige. Triput je bio i najbolji bloker lige, a 2018. je izabran u najbolju obrambenu petorku.

Poput Giannisa, i on je u NBA stigao kao mršavi, izduženi klinac s izuzetnim osjećajem za blokadu, ali s vremenom je ojačao i popravio napadački segment igre, koji je već bio na zavidnoj razini jer je prije naglog rasta igrao kao playmaker. U sedam godina u New Orleansu etablirao se kao najbolji visoki igrač lige, a taj je epitet uzdrmala tek prošla sezona u kojoj je, svjestan da s Pelicansima neće ni primirisati borbi za naslov, pokušao isforsirati trej u LA Lakerse. Nije uspjelo, pa je posljednja dva mjeseca sezone igrao uz znatno smanjenu minutažu, što mu je pokvarilo i statistiku, pa mu je prosjek koševa s 28 pao na ispod 26.

Ljeto mu je konačno donijelo toliko željeni transfer u Lakerse, pa će s LeBronom Jamesom činiti najubitačniji tandem današnjice, konačno će biti okružen suigračima s kojima može u lov na titulu. Unatoč tome, ne treba očekivati da će mu se statistika pokvariti, jer James ga je već prihvatio kao glavnu napadačku opciju, svjestan da se mora štedjeti za doigravanje. Štoviše, vjerojatno će popraviti i postotke šuta, jer će uz bolje suigrače imati više prostora, te prosjek asistencija, jer će isti ti suigrači bolje pogađati otvorene šutove nakon što ga protivnici udvoje.

Prošla mu je sezona bila najbolja u karijeri po postotku trica (33,1%) i to je jedini segment igre u kojem može biti osjetno bolji. Sve ostalo su nijanse, ali nijanse koje čine razliku između vrhunskog igrača i najboljeg na svijetu. A AD to definitivno može postati.

Joel Embiid

Dob: 25
Visina: 213 cm
Prosjek koševa (2018./2019.): 27,5
Šut za 3 (2018./2019.): 30,0%
Prosjek blokada (2018./2019.): 1,9

Kamerunski centar imao je velikih problema s ozljedama na početku karijere, propustio je u potpunosti prve dvije sezone te više od pola treće. No zbog pukog talenta, šarma i osobnosti, spremnosti na trash-talk i sklonosti trolanju bez suzdržavanja postao je zvijezda i prije nego što je to zaslužio predstavama na parketu. A kad je počeo pokazivati što zna, ekspresno je dobio status superstara.

Uz Davisa i Antetokounmpa, najbolji je defenzivac u ovoj skupini, a u napadačkom dijelu igre najviše treba raditi na - odlučivanju. To dolazi s iskustvom, a on iza sebe ima tek dvije i pol sezone. Ponekad se previše zaigra i šutira trice koje ne bi trebao, ali to je posljedica stila igre Philadelphia 76ersa, koji su ga tjerali iz reketa kako ne bi oduzimao prostor za prodore Bena Simmonsa. Treba mu i nešto bolja kontrola lopte, jer bi u prodorima i pri igri leđima prečesto ostajao bez nje.

Ove sezone odlučio se uozbiljiti, prestati s glupiranjem na društvenim mrežama i povesti Sixerse do naslova prvaka. Za suigrača je tražio i dobio Ala Horforda iz Bostona, čovjeka kojem se divi zbog brojnih bitki koje su vodili, i smatra da od njega može puno naučiti. Kad se radi od talentu poput Embiidovog, potrebne su samo finese, nijanse.

Ben Simmons

Dob: 23
Visina: 208 cm
Prosjek koševa (2018./2019.): 16,9
Šut iz igre (2018./2019.): 56,3%
Prosjek asistencija (2018./2019.): 7,7

Jedini igrač iz ove skupine koji nominalni nije "četvorka" ili centar je Embiidov suigrač iz Philadelphije Ben Simmons. No i to je varljivo, Australac je draftiran kao krilni centar, no baš zbog nevjerojatnog pregleda igre i bekovske tehnike, Sixersi su od njega odlučili napraviti 208 cm visokog razigravača.

Stilom igre najviše podsjeća na mlade Magica Johnsona ili LeBrona Jamesa, a još je par centimetara viši. Ni njih dvojica u ranoj fazi karijere nisu imala dobar vanjski šut, no Simmons nije imao nikakav, u prve dvije NBA sezone nije pogodio nijednu jedinu tricu. Ovog je ljeta radio i na tome te se očekuje da će si tako otvoriti brojne nove mogućnosti na terenu.

S njim i Embiidom Sixersi su jedini klub koji ima dva jednoroga, iako zasad djeluju kao da bi bolje funkcionirali jedan bez drugoga. No kad isprave trenutačne nedostatke, činit će jedinstven tandem i biti u poziciji da dominiraju NBA ligom narednih desetak godina.

Zion Williamson

Dob: 19
Visina: 198 cm

Za kraj smo ostavili najnovijeg jednoroga, koji je pak potpuno različit od dosadašnjih. Njegov adut nije visina, nema ni dva metra, ali Zion Williamson je čudo prirode zbog mase i snage koju ta nepuna dva metra nose, a posebno su čudesne u delikatnoj dobi od 19 godina.

Prvi izbor ovogodišnjeg drafta naslijedit će Anthonyja Davisa kao prva zvijezda Pelicansa. Njegova snaga, skočnost i eksplozivnost u takvoj kombinaciji nisu viđeni od LeBrona Jamesa. Daleko je najmlađi i "najsiroviji" od svih jednoroga, ali ima potencijal postati najbolji od svih njih. Visinu ne može naučiti, ali sve ostalo može.

Zasad se najviše ističe spektakularnošću, a tek kad počnu prave utakmice, vidjet ćemo kako svoje vještine i nadnaravne fizičke predispozicije može preslikati u ozbiljnoj igri protiv odraslih protivnika. Mnogi ga vide kao rookieja godine, pa čak i kao All-Stara u prvoj sezoni. Na Zionu je ogroman pritisak očekivanja javnosti. Ne pukne li pod njim, čeka ga briljantna karijera.

Pročitajte više