Piše: R.I./Hina | 15.09.2019. 15:25

Nijemci planiraju porezne olakšice i milijun novih punjača za električne aute

MANJI partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zahtijeva gradnju dodatnih milijun punjača za električne automobile, javlja dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju. 

"Kako bi se električni automobili bolje prodavali u Njemačkoj, potrebno nam je dovoljno mogućnosti za punjenja ovih automobila električnom energijom", rekao je vicekancelar Olaf Scholz (SPD) u razgovoru za Bild am Sonntag. 

Nekoliko dana uoči sastanka tzv. klimatskog kabineta vlade Angele Merkel, na kojem bi trebale biti donesene smjernice klimatske njemačke politike, SPD kao jedan od glavnih mehanizama borbe protiv klimatskih promjena smatra prelazak na automobile na električni pogon. 

Glavno pitanje prema Scholzu, koji ujedno obnaša dužnost ministra financija, financiranje je programa novih milijun punjača. 

"Postavlja se pitanje financiranja. Tu bi osim države trebale biti uključene i lokalne elektroopskrbe", rekao je Scholz. 

U planu su i porezne olakšice

Planirane su i dodatne porezne olakšice za vlasnike elektro-automobila. 

Tzv. klimatski paket njemačke vlade trebao bi biti donesen sljedećeg petka, a on predviđa ostvarenje klimatskih ciljeva do 2030. za što bi trebalo biti izdvojeno oko 40 milijardi eura. 

U Njemačkoj je prodaja električnih i tzv. plug in hibridnih automobila u porastu no njihov udio u ukupnom broju prodanih novih automobila je s 1,9 posto još zanemariv. 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE