Njemačkoj zbog Brexita prijeti pojačano švercanje droge i oružja

Ilustracija: EPA

U SLUČAJU nereguliranog Brexita Njemačkoj zbog pomanjkanja carinskih službenika prijeti opasnost od pojačanog krijumčarenja droga i oružja, upozorava danas Sindikat njemačkih policajaca. 

"Ako dođe do nereguliranog Brexita, Njemačkoj prijeti pojačano krijumčarenje droga, oružja i tvari opasnih po zdravlje", rekao je Frank Buckenhofer, voditelj odjela za carinike pri Sindikatu njemačkih policajaca (GdP) za tjednik Wirtschafts Woche.

Kontrola robe iz Britanije mogla bi predstavljati najveće probleme

Buckenhofer smatra da bi najveći problemi mogli nastali pri kontroli robe koja dolazi iz Velike Britanije, i to zbog nedostatka osoblja.

"Nama u ovom području već sada nedostaje preko 4000 službenika. Zato je nemoguće jamčiti solidnu kontrolu robe koja dolazi iz Velike Britanije u slučaju nereguliranog Brexita", rekao je Buckenhofer.  

Savezno ministarstvo financija obećalo je zaposliti 620 novih carinika do 1. kolovoza 2019. što po mišljenju sindikata nije dostatno za odgovarajuće kontrole u slučaju "tvrdog" Brexita, što bi automatski zahtijevalo carinske kontrole između Velike Britanije i zemalja Europske unije. 

I oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP) izrazila je dvojbu o spremnosti njemačke carine za mogući neuređeni Brexit.

Pročitajte više