finale sp-a u košarci

ARGENTINA - ŠPANJOLSKA 75:95 Sjajna Španjolska je prvak svijeta u košarci

Foto: Fiba

ŠPANJOLSKA je prvak svijeta u košarci. U finalu je fantastična Furija pomela blijedu Argentinu s 95:75 i drugi put u povijesti uzela naslov prvaka svijeta. Prvo zlato Španjolci su osvojili u Japanu prije 13 godina kad su bili bolji of Grčke.

Argentina ima jedno svjetsko zlato, osvojeno davne 1950. na prvom SP-u, a igrali su i finale prije 17 godina u Indianapolisu kad su izgubili u produžetku u kontroverznoj utakmici od SR Jugoslavije.

Puno smo očekivali od ovog finala, a nismo dobili ništa. Od početka je Španjolska uzela u mlin danas užasnu Argentinu i već nakon prve četvrtine je bilo jasno da će osvojiti zlato.

Campazzo i Scola, udarni dvojac Argentine, danas nije ni došao na utakmicu, bili su posve izvan ritma, a bez njih dvojice u najboljem izdanju ova Argentina nije imala šanse protiv raspoložene Furije.

S druge strane Španjolska nije imala neraspoloženog igrača, a Ricky Rubio je sjajno dirigirao i vodio svoju ekipu do zlata.

Španjolci su puno bolje otvorili utakmicu, poveli su s 12 razlike, da bi Argentinci furioznom serijom došli samo na poen zaostatka. No to je bilo sve od Južnoamerikanaca u finalu, Španjolci u drugoj četvrtini ponovno dižu razliku na +15 i tu prednost kontroliraju do samog kraja te suvereno osvajaju naslov.

Kod Španjolaca je prednjačio Ricky Rubio s 20 koševa i 7 skokova, Sergio Lull je dodao 15 koševa, a Marc Gasol (14, 7 skokova) je naslovu NBA prvaka dodao i svjetski. Gabriel Deck (24) i Nicolas Laprovittola (17) bili su najbolji kod Argentinaca, čije su prve zvijezde Luis Scola (8) i Facundo Campazzo (11) posve podbacile. Španjolci su u finalu imali čak 20 skokova više (47:27).

Ranije su košarkaši Francuske u utakmici za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kini svladali Australiju sa 67:59 , obranivši tako broncu osvojenu na prethodnom SP-u u Španjolskoj. Australija, koja je vodila tri četvrtine i na polovici treće četvrtine imala prednost od čak 15 koševa, drugi je put na velikim natjecanjima ostala bez medalje. Na OI-ju u Rio de Janeiru 2016. je u borbi za broncu izgubila od Španjolske.

Pročitajte više