Piše: G.Š. | 11.09.2019. 15:58

Američka ratna mornarica ima novo, jako moćno oružje na Pacifiku

SUVREMENI ratni brod američke ratne mornarice koji plovi vodama Tihog oceana opremljen novim oružjima mogao bi, prema mišljenju analitičara, promijeniti odnos snaga u nestabilnim područjima kao što je Južno kinesko more, javlja CNN.

USS Gabrielle Giffords je brz ratni brod opremljen novim krstarećim projektilima koji lete iznad površine mora i stoga ih je teško opaziti na radaru, te bespilotnim helikopterom koji projektilima pomaže u ciljanju. Projektili su napravljeni tako da mogu manevrirati i izbjegavati neprijateljsku obranu.

Glasnogovornik američke Treće flote komodor John Fage potvrdio je to za CNN i istaknuo da će ovo oružje povećati borbenu moć američke ratne mornarice. SAD i Kina se međusobno optužuju za naglu militarizaciju Južnog kineskog mora, područja u kojem mnoge zemlje ističu svoje interese, ali većinu tog mora pokriva Kina.

30 posto veći doseg

USS Gabrielle Giffords prvi je ratni brod opremljen novim projektilima za pomorski napad, no u planu je opremanje više od 30 brodova tim novim oružjem. Radi se o brodovima koji mogu manevrirati u plićim morima te oko otoka i obalnih područja. Novi projektili (Naval Strike Missile) razvijeni su prvotno za norvešku vojsku i uspješno su testirani na američkom ratnom brodu Coronado 2014., a SAD ih je kupio 2018. putem tvrtke Raytheon.

Ključna značajka novih projektila je njihov doseg koji iznosi više od 100 milja, što je 30 posto više u odnosu na doseg projektila Harpoon koje je američka ratna mornarica koristila do sada.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE