ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Plenković godinama glumi da je bolji od ostatka HDZ-a. Sad se razotkrio do kraja

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL / Goran Stanzl/PIXSELL / EPA

"NE DAM nikome da meni, vladi i HDZ-u na bilo koji način lijepi etikete korupcije", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković krajem srpnja povodom rekonstrukcije vlade. Plenković, naime, u javnosti već godinama pokušava ostaviti dojam lidera "novog" HDZ-a, neopterećenog aferama i korupcijom.

Što je točno značila ta izjava, saznala je ovih dana povjerenica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković koja je otvorila novu istragu protiv Plenkovića.

Naime, šef vladajuće stranke i premijer rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa proglasio je "nepotrebnim" i "suvišnim" te je za ovo neovisno tijelo ustvrdio kako radi samo zato što mu želi napraviti "političku štetu".

>> Plenković napao Povjerenstvo za sukob interesa, Novaković mu odgovorila

No, krenimo redom.

Smrtni grijeh Povjerenstva: Nije vjerovalo HDZ-ovcima na riječ

Povjerenstvo je već do sada proglasilo krivim ministra financija Zdravka Marića i bivšu potpredsjednicu Martinu Dalić zbog Agrokora te je pokrenulo slučajeve protiv Andreja Plenkovića za Aferu Hotmail te potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Otvoreno je više postupaka protiv bivšeg potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivših ministara Lovre Kuščevića, Gorana Marića i Gabrijele Žalac. 

Sada je otvoren novi postupak protiv više čelnika HDZ-a, a istražuje se jesu li članovi HDZ-a o trošku vlade išli na Kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine. Povjerenstvo HDZ tereti da nije dostavio potrebnu dokumentaciju, putne naloge i račune vezane uz putovanje.

Postupak je pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja, kao i propusta premijera Plenkovića da naloži svom predstojniku Ureda te propusta ministara da nalože nadležnim službama u ministarstvima da Povjerenstvu dostave tražene podatke i dokumentaciju.

Priča je, zapravo, vrlo jednostavna, HDZ-ovci su očekivali da će Povjerenstvo povjerovati njihovim riječima a da nisu uz svoja očitovanja priložili ni jedan jedini dokument koji ide u prilog njihovim tvrdnjama. Sama odluka Povjerenstva posebno je uzrujala Plenkovića koji je izjavio da su HDZ-ovci Povjerenstvu rastumačili sve što je trebalo. 

>> Plenković odbija dati podatke o letu u Helsinki, pokrenut je postupak

Zakon je jasan, Plenković i HDZ morali su dostaviti svu dokumentaciju

"Ovo što sada radi Povjerenstvo je suvišno i nepotrebno", rekao je Plenković dodajući da je riječ o bespotrebnom pokretanju postupka te da nema nikakvog razloga za tako nešto. 

"Cijela ova priča je jedna konstrukcija koja ima jedini razlog i jedini cilj da učini političku i medijsku štetu meni ili drugim dužnosnicima protiv kojih je otvorena", rekao je, između ostalog, Plenković i podsjetio na ministra Lovru Kuščevića koji je mjesecima prije svoje smjene napadao Povjerenstvo da se nepotrebno bavi "kvadratima ministara" i nanosi štetu vladi. No, vratimo se na Plenkovića.  

Premijer koji napada neovisno tijelo koje istražuje sukob interesa

Šef HDZ-a, ujedno i premijer, optužio je tako ovo neovisno tijelo da napada HDZ iz političkih razloga, a prema dosadašnjem iskustvu, ne treba čekati dugo da netko iz te stranke ovih dana otvoreno prozove Povjerenstvo da šuruje s nekom od oporbenih stranaka.   

Da se Plenković ne bi smio na ovakav način miješati u rad Povjerenstva, pogotovo zato što je i on glavni akter u više postupaka koje je pokrenulo samo Povjerenstvo, slaže se i povjerenica  Novaković.

"Nije korektno ovako se odnositi prema neovisnom tijelu. Oni su zakonom dužni dostaviti dokumente. Mi ih imamo pravo tražiti, drugi su ih dužni dostaviti. Nisu dostavili ni jedan dokument o tom putu, samo očitovanja", naglasila je danas Novaković dodajući da je riječ o napadu na Povjerenstvo. 

Plenković izazvao krizu zahtjevom za izuzeće Novaković

No, nije ovo prvi put da vlada i vladajuća partija ne samo da napadaju ovo tijelo već mu u svakom mogućem pogledu otežavaju rad. Ti napadi se posebno intenziviraju kada se na dnevnom redu Povjerenstva pojavi ime Andreja Plenkovića.

>> Danas je postalo jasno: Plenković je šef grupe Borg

Premijer i šef HDZ-a tako je nedavno napravio presedan kada je zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Novaković koja ga je htjela ispitati u vezi s Aferom Hotmail koju je otkrio Index. Tako je Plenković odgodio odluku Povjerenstva o tome je li bio u sukobu interesa prilikom izrade Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, odnosno Lex Agrokora. 

Podsjetimo, iz dokumentacije, mailova, izjava te članaka koje je objavio Index jasno proizlazi kako su Andrej Plenković i Martina Dalić ne samo namjerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru nego su i kao premijer i potpredsjednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna skupina, koju su birali Plenković i Dalić, mogla zaraditi desetke, ako ne i stotine milijuna kuna na poslovima u Agrokoru nakon 10. travnja prošle godine, odnosno nakon stupanja na snagu Lex Agrokora i ulaska posebnog vladinog povjerenika Ante Ramljaka u središte bivše tvrtke Ivice Todorića.

HDZ je u ratu s Povjerenstvom sve bahatiji

Plenković je zatražio izuzeće krajem svibnja ove godine, a zahvaljujući saborskim odborima u kojima većinu imaju HDZ-ovci, još uvijek nije donesena odluka o eventualnom izuzeću. Plenković je tim manevrom sebi kupio vrijeme kako ne bi morao odgovarati na pitanja o Agrokoru još od travnja 2017. godine.  

>> HDZ opet SDP-u blokirao raspravu o Povjerenstvu, Grbin se naljutio i otišao

No, od Plenkovića i njegova HDZ-a, koji koriste svaku priliku istaknuti da se bore protiv korupcije, navikli smo i na gore zlouporabe procesnog prava kada je riječ o Povjerenstvu. Dovoljno se samo sjetiti da je vlada u prvom navratu procesa protiv ministra financija Zdravka Marića davala lažne podatke o njegovim sastancima s Ivicom Todorićem. Zbog toga nitko nije odgovarao niti se Plenković zbog toga nekome ispričavao. Marić je nakon ponovljenog postupka proglašen krivim.

U ratu s Povjerenstvom HDZ je bio sve bahatiji i bezobrazniji. Pravi primjer je ministar Lovro Kuščević kojeg je HDZ odredio da radi na novom zakonu koji bi trebao smanjiti ionako sužene ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Upravo su iz Kuščevićevih usta izlazile najžešće kritike na račun Novaković i Povjerenstva, i to dva mjeseca prije nego što je dao ostavku zbog vlastitih kvadrata na otoku Braču. 

Kuščević je kao ministar tražio da se Povjerenstvo ne bavi kvadratima

"Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno se baviti sukobom interesa, odnosno sprječavanjem sukoba interesa", govorio je Kuščević kritizirajući Povjerenstvo koje se po njegovom mišljenju bespotrebno bavi time je li neki dužnosnik u svoju karticu upisao neki prostor pod 'šupa', 'garaža' ili 'prostor za pečenjaru'".

Sada je potpuno jasno kako je Kuščević gurajući takav zakon zapravo branio sebe. Kao što to danas dodatnim pritiskom na Povjerenstvo radi i Plenković. Brani sebe.

Plenković je ovakvim postupcima samo nastavio tradiciju šefova HDZ-a Ive Sanadera i Tomislava Karamarka te je još jednom dokazao kako se radi o jednom od najgorih premijera u povijesti Hrvatske na čelu jedne od najnetransparentnijih vlada.    

Suvišan si kad istražuješ korupciju HDZ-ovaca

Tako na kraju Hrvatskoj - koja ima ima 128 gradova i  428 općina, od kojih su gotovo dvije trećine nerentabilne i suvišne, te 20 potpuno nepotrebnih županija, gdje je svaka peta osoba zaposlena u državnom aparatu višak, a na stotine je suvišnih agencija, zavoda, komora i uprava - glavni prioritet i najviše suvišno tijelo postaje upravo ono koje istražuje korupciju u HDZ-u.

 Sasvim je jasno i zašto.

Pročitajte više