Policija liječnicima: Prijavljujte nam duševne bolesnike sklone terorizmu

Foto: Ivica Galović/Pixsell, Index

PREDSJEDNIK podružnice KoHOM-a za Virovitičko-podravsku županiju Berislav Bulat poslao nam je dopis kojim MUP od liječnika traži da ih "izvještavaju o osobama s duševnim smetnjama koje bi iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija".

Kako kaže Bulat, još nisu dobili niti odgovor MUP-a na zahtjeve za promjenom zakonske odredbe o obvezi liječnika da prijavljuju promjene zdravstvenog stanja vozača i nositelja oružja, a već MUP ima nove zahtjeve.

U dopisu koji je poslan Domu zdravlja Osijek stoji kako su policijski službenici PU osječko-baranjske u Hrvatskoj utvrdili pojavu radikalizacije osoba s duševnim smetnjama te kako "taj fenomen, koji je prisutan u svim državama Europe, ukazuje na preventivno djelovanje".

"Utvrđen je značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetanjam, a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija", stoji u dopisu policije te se dodaje kako ravnateljstvo Doma zdravlja mora s istim upoznati sve liječnike obiteljske medicine te liječnike koji rade u ustanovama s duševnim smetnjama.

"U slučaju utvrđivanja opisanog indikatora ponašanja kod osoba liječnici o istome trebaju žurno izvijestiti PU osječko-baranjsku", zaključuje se u dopisu.

Pročitajte više