Napadnuti Srbin: "Udarao me po prsima. Molio sam da stane jer sam operirao srce"

Foto; Index

70-GODIŠNJI Dobrivoje Arsić, hrvatski državljanin koji je 20. kolovoza u Viškovu ozlijeđen i vrijeđan po nacionalnoj osnovi, ispričao nam je pojedinosti nemilog događaja u Primorsko-goranskoj županiji koji je uznemirio javnost.

"Oko 20 sati u utorak navečer stigao sam s kombijem iza zgrade gdje inače stalno parkiram u jednoj slijepoj ulici i jedno vozilo je bilo već stajalo tamo. Izašao sam iz kombija i tamo je u susjednoj zgradi na katu stajao jedan čovjek. Ja sam ga pitao zna li čiji je to auto, a on je rekao da ne zna i povukao se unutra. Neka djeca su se igrala vani i ja sam ih pitao znaju li čiji je auto. Jedan dečko mi je kazao: 'Pa on je kod nas u gostima.' Pitao sam ga: 'A što ti je bio onaj čovjek?' A on kaže: 'Tata.' Dakle, u gostima mu je bio vlasnik vozila, a ne zna čiji je to auto. Pričekao sam još malo, on se opet pojavio i rekao sam mu da baci ključ da pomaknem malo auto, pa ću dati malome ključ. On ništa, brzo se vratio u stan. Ja sam čekao još malo vani, a dečko od tog vlasnika vozila je išao okolo i zvao "tata, tata", ali nitko se nije odazivao", priča Arsić za Index.

"Silazim da te ubijem"

Pa nastavlja.

"Nisam znao što ću, ostavio sam kombi i otišao u stan. Nakon nekog vremena opet sam se spustio dolje da pomaknem vozilo i da vidim je li on stigao ili nije. Međutim, kad sam stigao do kombija, on je počeo odozgo vikati 'majku ti tvoju srpsku', 'silazim da te ubijem'... Ja sam rekao dobro, pričekajte malo da pozovem policiju. Ja sam se vratio kod svoje zgrade, nazvao sam policiju i ušao sam u svoj stan", kaže nam.

>> Još jedan napad na Srbe, pretučen srpski povratnik kod Rijeke

>> Policija se oglasila oko novog napada na Srbina, odgovorili na teške optužbe

 

S ljudima s kojima je došao u sukob nikada nije razgovarao. Oni su mu, kaže, znali ime i prezime.

"Nakon nekog vremena supruga me zove, kaže hitno trebaš pomaknuti auto. Rekao sam nema problema, sad ću. Uzeo sam ključeve, supruga se spremila i izašla sa mnom. Zanimljivo je da su me zvali po imenu i prezimenu. Otkud oni znaju da se ja zovem Dobrivoje Arsić? Ja nikad nisam s tim ljudima komunicirao niti znam bilo što o njima. Znači da je to sve bilo namješteno u režiji, da čekaju malo da padne mrak pa da izvedu cirkus. I onda malo poslije toga, čim smo supruga i ja sišli da idemo prema vozilu, tamo me je čekao taj vlasnik automobila i vlasnik stana i taj vlasnik automobila mi je rekao: 'Je*em ti srpsku majku, ubit ćemo te.' Nasrnuo je na mene i udario me u sljepoočnicu, poslije u rame, po grudima nekoliko puta... Ja sam rekao: Molim vas nemojte, operirao sam srce. A on je rekao: 'Neka, majku ti je*em, umri.' Poslije toga sam krenuo prema autu, a on me udario odozada po glavi. A ovaj vlasnik vozila, zamislite koje ironije, kaže vidite ove gore, a oni su se na terasi poredali kao da gledaju film, oni su nam kazali da si ga ti prvi udario", priča čovjek.

Predinfarktno stanje

"Onda sam ušao u vozilo, ali nije mi baš bilo dobro. Onda sam zvao policiju i rekao sam što se dogodilo. Rekli su da je ekipa pošla. Pomaknuo sam kombi, njegova supruga pomaknula je njegovo vozilo, a onda su se brzo zamijenili, on je uzeo volan i zbrisali su. Onda sam ja otišao u stan i preko pola sata nakon drugog poziva policija je došla. Rekao sam: Sigurno ste čekali da se pobijemo, da bude mrtvih, pa da dođete. Ispričao sam situaciju i jedan policajac je rekao: 'Imate varijantu da idete s nama i sutra kod suca za prekršaje, i to je jako velika kazna'", nastavlja Arsić.

"Ja napadnut pa da idem kod suca za prekršaje, a ne napadač? Kakve gluposti. On kaže: 'Idem vidjeti sa šefom.' Policajac je izašao van i valjda s nekim razgovarao i kad se vratio kaže: 'Ili idete s nama ili da upozorimo toga.' Kažem, hajde, neka ga upozore pa ćemo sutra valjda drugačije reagirati. Tako se i dogodilo. Ja sam sutra išao u MUP tražiti zapise i poslije toga sam prijavio sve u Srpsko narodno vijeće i otišao sam u konzulat Srbije (Dobrivoje Arsić ima dvojno državljanstvo - op.a.) gdje su mi rekli da napišem izjavu i odem kod liječnika. To sam i napravio, liječnica mi je na EKG-u utvrdila predinfarktno stanje. Dakle, tada sam valjda imao infarkt kad se to događalo. Bilo mi je loše, cijelu noć nisam spavao. Osjećam trvenje lijeve strane glave. Nažalost, to je sve bilo izrežirano. Mene da privode kod suca za prekršaje sa infarktom, a ja napadnut?" priča.

"Nije ovo HDZ uradio"

Vas su napali po nacionalnoj osnovi, a vi ste član HDZ-a?

"Da, pa šta to ima veze? Prije smo bili svi Jugoslaveni širom bivše Jugoslavije, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, je li tako? To apsolutno nema veze s ovime. Pa nije ovo HDZ uradio, ovo su uradili banditi, pojedinci, nacionalisti, razumijete?" odgovorio je Arsić.

A znaju li ljudi koji su vas napali da ste član HDZ-a?

"Pa nemam pojma. Ja nikad te ljude nisam vidio ni čuo za njih. Niti ih poznam niti ništa. Oni su dobili zadatak da to urade i uradili su, izrežirali sve po njihovom i gotovo. Fašista ne bira - on uradi to za što je dobio pare", zaključio je napadnuti 70-godišnjak.

Pročitajte više