Smije li se snimati policajce?

Foto: Čitatelj Indexa

"SNIMATE službenu osobu, to je zakonom zabranjeno. Gospodine, izdajem vam zapovijed, prekinite snimanje", dio je razgovora zabilježenog kada je ovog tjedna jedan vozač htio platiti mostarinu na Krčkom mostu u kovanicama. Naime, on je snimao trenutak kada je službenik odbio naplatiti mostarinu u kovanicama, a dok je snimao video, ispred njegovog automobila pojavio se policajac koji je prvo zatražio da se snimatelj udalji, a potom i da prekine snimati.

Ne postoji odredba o "zabrani snimanja službene osobe"

"Prekinite snimanje. Snimanje službene osobe je kazneno djelo", rekao mu je, između ostalog, policajac. No je li snimanje policije zaista kazneno djelo? 

U Zakonu o policiji ne postoji odredba prema kojoj bi bilo zabranjeno snimanje policajaca ili ona u kojoj se spominje snimanje službene osobe. U kaznenom zakonu spominju se odredbe koje se tiču neovlaštenog snimanja i prisluškivanja, no riječ je o općenitim odredbama. One se odnose na sve građane, no opet nema odredbi koje posebno reguliraju "snimanje službene osobe". 

Članci 143. i 144. tako uređuju neovlašteno "zvučno snimanje" i "slikovno snimanje". Predviđena je kazna do tri godine zatvora, i to za one koji bez znanja sugovornika snimaju sugovornika u razgovoru koji je privatan, kao i za one koji neovlašteno prisluškuju. Ista kazna očekuje onoga tko tako snimljene sadržaje ili sadržaje prisluškivanih razgovora iznese u javnost te tako naruši privatnost osobe koja je snimana, odnosno prisluškivana. 

U javnom prostoru snimanje ne bi trebalo biti zabranjeno

Prema tome, nije dopušteno snimati policiju ili bilo koga drugoga ako nemate izričito dopuštenje. No zakon ima i bitnu iznimku. Stavak četiri jasno kaže da nema nikakvog kaznenog djela ako je snimanje bilo u javnom interesu. 

Incident na Krčkom mostu, kada je intervenirao policajac, dogodio se na javnom mjestu. Stručnjak za sigurnost i bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila kaže u kratkom razgovoru za Index da zapravo nema zapreke u snimanju policajca. 

"Riječ je o javnom prostoru i u tom slučaju nema zabrane ni posebne zapreke", kaže Cvrtila kojem nije poznata odredba zakona koja bi zabranila snimanje službene osobe. Policajca koji je tražio zabranu snimanja, ne opravdava ni činjenica da je postupao prema čovjeku, odnosno izdao mu zapovijed da parkira sa strane. Ako je postupanje bilo u skladu sa zakonom, onda ne bi trebalo biti ni zabrane snimanja. 

MUP: Policajce se može snimati samo ako daju dozvolu

U Ministarstvu unutarnjih poslova kažu kako snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio ili video uređajem, bez izričite privole policijskog službenika, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka jer za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj ni zakonita svrha. 

U MUP-u se tako pozivaju na članak 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, sukladno kojem je obrada osobnih podataka zakonita samo ako je ispitanik dao privolu za obradu svojih osobnih podataka u jednu ili više posebnih svrha.

Sve upućuje na zlouporabu osobnih podataka

"Opisano ponašanje predstavlja grubo narušavanje privatnosti i dostojanstva policijskog službenika na njegovom radnom mjestu, odnosno pri obavljanju radnih dužnosti te moguću zlouporabu osobnih podataka, posebice ako bi se predmetni osobni podaci javno objavljivali, odnosno na moguće počinjenje kaznenog djela 'Nedozvoljena uporaba osobnih podataka' iz čl. 146. Kaznenog zakona", objašnjavaju iz MUP-a odgovarajući na upit Indexa. Iz odgovora je vidljivo da ne postoji izričita zabrana snimanja koja bi se ekskluzivno odnosila na službenike. 

MUP sve krivo shvatio 

U MUP-u tvrde da u slučaju da građanin smatra da su njemu ili drugoj osobi djelovanjem ili propuštanjem policijskog službenika u primjeni policijskih ovlasti povrijeđena prava ili slobode, sukladno odredbama Zakona o policiji, ima pravo podnošenja pritužbe.

Upitali smo za konkretan slučaj postupanja policijskog službenika na Krčkom mostu koji se pozvao na to da "službenu osobu nije dozvoljeno snimati", no u MUP-u su nas namjerno ili slučajno krivo shvatili pa su nam rekli da se za legitimnost plaćanja u kovanicama moramo obratiti tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb d.o.o.

Policajci odustali od kamera na odorama

Valja podsjetiti kako je policija prije četiri godine službeno najavila projekt E-sigurnost prema kojem bi policajci imali videokamere na odori te morali snimati sva policijska postupanja. No od tog se projekta brzo odustalo. 

Isto tako činjenica je da se policija više puta bunila zbog toga što ih građani snimaju dok su na poslu. Opći sindikat MUP-a i Policijska uprava karlovačka prije godinu dana izdali su zajedničko priopćenje u kojem su reagirali zbog navodne štete ugledu policije, i to zato što su ih građani snimali, a snimke su izlazile u javnost. Građani su u Dugoj Resi i Ogulinu fotografirali policajce u vožnji bez sigurnosnog pojasa i prilikom nepropisnog parkiranja. 

Policija o snimanju: Građani nisu novinari!

"Ovim putem želimo istaknuti da se pozivanjem na fotografiranje policije građane dovodi u situaciju da se izlažu zakonskim sankcijama jer Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora za osobe koje neovlašteno snimaju ono što nije u javnom interesu ili drugom interesu koji je važniji od interesa zaštite privatnosti snimane osobe. Građani nisu novinari", stajalo je tom priopćenju

Zanimljivo je kako su se pozvali i na sudsku praksu, odnosno da je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo optužnicu protiv 26-godišnjaka zbog neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja policajca. 

Riječ je o slučaju iz 2017. godine kada je podignuta optužnica jer je mladić u policijskoj postaji snimio razgovor s policajcem kojem se žalio na rad policajaca pri njegovu alkotestiranju. Pri tome je, tvrde u DORH-u, bez znanja i odobrenja policijskog službenika mobitelom snimio njihov razgovor.

Mnogi policajci nemaju problem sa snimanjem

U samoj policiji dvojako gledaju na praksu snimanja policije. Kao što se može vidjeti iz niza primjera, u većini slučajeva policajci nemaju ništa protiv da ih netko snimi pri postupanju na ulici. No oni kojima to smeta traže žešće kažnjavanje za neovlaštene snimanje. Policajci su se tako nedavno obratili Agenciji za zaštitu osobnih podataka zbog snimki koje su završile na društvenim mrežama i u medijima. Od Ravnateljstva policije tražilo se da se usvoji novi zakon koji bi se odnosio na službene osobe i kojim bi se dodatno zaštitili privatnost i osobni podaci policajaca.  

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više