Dejan Jović o napadu u Kninu: "Politika i Crkva šire mržnju prema Srbima"

Foto: Igor Šoban/Pixsell, Duško Jaramaz/Pixsell

O SINOĆNJEM napadu na Srbe razgovarali smo i s politologom i profesorom Dejanom Jovićem koji se od kampanje za europske izbore aktivnije uključio u politiku. Jović je bio i kandidat SDSS-a na europskim izborima i jedan je od istaknutijih članova srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Svakog ljeta dolazi do eskalacije mržnje"

"Ovo je samo jedan od incidenata koji se kontinuirano događaju, ali ih malo tko primjećuje. U ljetnim mjesecima, naročito u vrijeme proslave Oluje, dolazi do eskalacije govora mržnje kojima se za rat krivi cijelu srpsku zajednicu", smatra Jović.

Nakon petnaestak godina od početka dvijetisućitih, u kojima su incidenti bili relativno rijetki, posljednjih godina zaoštrila se i retorika, a posljednica toga su fizički napadi. 

"Elite se plaše i ponavljaju jugoslavenski obrazac"

"Došla je nova generacija, rođena nakon 1995. godine i oni koji žive od slavljenja rata se plaše da će ta i mlađe generacije biti ravnodušne prema tekovinama rata. Slično se događalo i 1968. u Jugoslaviji, dakle s otprilike istim odmakom od rata, kada su partizanske elite krenule u ideološku ofenzivu pokretanjem općenarodne obrane, marksizmom u školama, podizanjem spomenika na svakom koraku, propagandnim filmovima pa i patriotskim rockom kojim se slavila Narodnooslobodilačka borba, socijalizam i Jugoslavija.

Hrvatski mainstream ponavlja iste rituale, samo što im se pridružila puno efikasnija organizacija od Partije, a to je Crkva. Danas braniteljske udruge dolaze u škole tumačiti povijest, upleću se u kurikulum... Sve isto kao '68. u Jugoslaviji", rekao je Jović, koji ne vjeruje da će napadi na Srbe prestati, a mržnja nestati.

"Devedesete nisu bile godine jedinstva nego raspada Hrvatske"

"Hrvatska mora prestati slaviti rat i početi ga komemorirati. Treba prestati govoriti da su devedesete značile jedinstvo i da su to najblistaviji dijelovi povijesti.

To jednostavno nije istina. Hrvatska se devedesetih raspala na Srbe i Hrvate i to je katastrofa. Slavljenjem rata i dalje živimo u poslijeratnom izvanrednom stanju. Nažalost, Hrvatska to neće prestati raditi jer su stvorene elite kojima godi da ih se naziva najboljom generacijom koja je ostvarila tisućgodišnji san", smatra Jović.

Po njemu, značajnu ulogu osim Crkve i politike u održavanju plamena mržnje imaju i škole, estrada, filmovi.

"Srbi se prikazuju stereotipno i stalno se podgrijava ta priča o cijeloj zajednici kao neprijateljima i agresorima. Jako je teško živjeti u miru s nekim kojeg iz dana u dan nazivate agresorom.

To čak nije ni Jugoslavija radila pa zato dvadesetak godina nakon rata nije bilo ni napada na Talijane ili Nijemce koji su dolazili", rekao je Jović koji očekuje da će policija odraditi svoj posao te pronaći napadače i pružiti zaštitu Srbima, ali ne vjeruje da će to spriječiti buduće napade.

Pročitajte više