Ovo je najbogatiji ministar u hrvatskoj vladi

Foto: Pixsell/Nel Pvaletić/sukobinteresa.hr

IMOVINSKA KARTICA Gordana Grlića Radmana, novog ministra vanjskih i europskih poslova, otkriva da smo dobili najbogatijeg hrvatskog ministra. Podatak o 20.516 kuna njegove neto plaće čini se zanemariv s obzirom na ukupnu vrijednost imovine Grlića Radmana i supruge, koja iznosi zadivljujućih 28,5 milijuna kuna.

Zajedno su u Zagrebu vlasnici kuće s okućnicom koja se prostire na 1866 kvadratnih metara, stečene darovnim ugovorom, a vrijedi čak 9,28 milijuna kuna.

Sudeći prema navodima iz njegove imovinske kartice, ministar Grlić Radman većinu svoje imovine stekao je darivanjem.

Naime, darovnim ugovorom dobio je i 51 kvadrat stana u Zagrebu, vrijednosti 954.000 kuna, a isto tako i kuću s okućnicom (1574 m2) u Strmcu Stubičkom, vrijednu 601.000 kuna, trećinu kuće s okućnicom (909 m2) u Privlaci, vrijednosti 766.000 kuna, i trećinu građevinskog zemljišta u Privlaci s 1116 kvadrata (298.000 kuna).

Ipak, nije mu sve poklonjeno: osobnim kapitalom stekao je stan u Zagrebu od 147 kvadrata, vrijedan 2,72 milijuna kuna.

Njegova supruga darovnim ugovorom dobila je stan od 100 kvadrata u Baškoj Vodi, vrijedan milijun i pol kuna.

Tu je i Radmanova trećina stana od 100 kvadrata u Crikvenici, vrijednog pola milijuna kuna. 

U Strmcu Stubičkom ima i šumu površine nešto veće od deset tisuća kvadrata, vrijednu oko sto tisuća kuna, livadu od 1105 kvadrata, vrijednu 8400 kuna, te šumu od 200 kvadrata, vrijednu 10.700 kuna.

Darovnim ugovorom stekao je 1419 dionica tvrtke Agroproteinka d.d., a nominalna vrijednost svake pojedinačne dionice iznosi 2630 kuna.

Podatak o ušteđevini također je impresivan - ima čak 1,152 milijuna eura, za koje se po načinu stjecanja navodi darovni ugovor, primici od nesamostalnog rada i od kapitala.

Navedeno je i da ima 100 posto vlasništva tvrtke InterPlod d.o.o., registrirane u Sesvetama, a stekao ju je darovnim ugovorom, te je izvršio prijenos prava na fizičku osobu.

Vlastitim sredstvima ministar Grlić Radman nabavio je dva BMW-a - X5 3.0 D iz 2016. vrijedan 380.000 kuna i BMW-a 430 XD iz 2017., vrijedan 280.000 kuna. U imovinskoj kartici u rubrici 'ostale pokretnine pojedinačne vrijednosti veće od 30.000 kuna' prijavio je sat marke IWC. 
 

Tko je Radman?

Rođen je 6. lipnja 1958. u Prisoju pokraj Tomislavgrada. Nakon što je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, 1982. odlazi u Švicarsku gdje se, nakon tromjesečnog vježbeničkog staža u tvrtki Cellulose Attisholz AG Solothurn, zapošljava u tvrtki Melior Häfliger AG Herzogenbuschsee. Završio je i dvogodišnju menadžersku školu u Bernu.

U Hrvatsku se vraća 1991. godine, na mjesto tajnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Sudjelovao je, također, u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru RH i Uredu za izbjeglice i prognanike Vlade RH, a bio je i član dviju vladinih delegacija 1991., na čelu s tadašnjim ministrom zdravstva prof. dr. Andrijom Hebrangom, u humanitarnoj misiji u Švicarskoj.

Kasnije ponovno odlazi u Švicarsku sa zadaćom ustrojavanja hrvatske diplomatsko-konzularne mreže (Bern, Ženeva, Zürich). Diplomatsko iskustvo, nakon Švicarske, stjecao je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti. Obnašao je i dužnost tajnika Ministarstva vanjskih poslova RH od 1999. do 2000. godine.

U Hrvatskoj je krajem devedesetih studirao na Fakultetu političkih znanosti gdje je upisao poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te je magistrirao 2002. na temi "Švicarska i njena neutralnost", a potom i doktorirao 2007. godine s radom "Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura". Odlukom ministra 2009. je imenovan predstavnikom Republike Hrvatske pri Dunavskoj komisiji u Budimpešti.

Osnovao udrugu s Davorom Pavunom

Nakon mandata u Mađarskoj, 2017. godine je odabran za veleposlanika u Njemačkoj. Dobitnik je nagrade Global Public Diplomacy Award časopisa Diplomat Magazine i Diplomatski savjet za angažman na jačanju njemačko-hrvatskih odnosa, kao i zbog isticanja uloge Hrvatske u Europskoj uniji.

Uz fizičara sklonog teorijama zavjere Davora Pavunu bio je osnivač nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult, koja je imala zadaću povezivanja najvažnijih grana hrvatskog i švicarskog gospodarstva, a dobio je i počasnu Globalnu nagradu za javnu diplomaciju (Global Public Diplomacy Award). Nagradu su dodijelili Diplomatski savjet (Diplomatic Council) i magazin Diplomat.
 

Pročitajte više