VIDEO Na sjeveru Atlantskog oceana uočene ekstremne razine mikroplastike

Screenshot: CNN

UNUTAR Atlantskog oceana postoji jedino more na svijetu koje nema obala. Radi se Sargaškom moru, čije su granice definirane oceanskim strujama.

Sargaško more je svoje ime dobilo po pelagičkim algama roda Sargassum koje plutaju po površini mora. Omeđeno je morskim strujama: na zapadu Golfskom, na sjeveru Sjevernoatlantskom, na istoku Kanarskom, a na jugu Sjevernoekvatorskom strujom.

U samome Sargaškom moru nema morskih struja pa je zbog toga voda u njemu gotovo mirna i do sada je bila kristalno čista. Moglo se vidjeti do dubine od oko 60 metara.

Mrlja plutajućeg otpada

Ekolozi su nedavno na tom inače čistom području pronašli novostvorenu golemu mrlju plutajućeg otpada, smeća koje je došlo iz zemalja čije se obale nalaze na Atlantskom oceanu, od zapadne obale Afrike do istočne obale SAD-a. Usred plutajućeg smeća skriva se i golema količina mikroplastike koja završava u škrgama i želucima morskih životinja.

Novinarka CNN-a pridružila se ekspediciji organizacije Greenpeace koja je putovala u Sargaško more kako bi procijenila razinu njegova zagađenja. Čim su stigli do područja gdje se nalaze pelagičke alge vidjeli su raznorazne komade plastike: boce šampona, ribolovni pribor, plastične posude i plastične vrećice.

Kada su ekolozi zaronili u plavo more, shvatili su da se posvuda oko njih nalaze sitni svjetlucavi komadići potrgane plastike, odnosno mikroplastike.

Ekstremno visoke koncentracije mikroplastike

Znanstvenici iz Greenpeacea kažu kako su u Sargaškom moru pronašli "ekstremno visoke" koncentracije mikroplastike. Mada još uvijek analiziraju uzorke i nemaju rezultate za cijelo pregledano područje, izjavili su kako su u jednom uzorku otkrili gotovo 1300 fragmenata mikroplastike. To je više nego što je prošle godine pronađeno u zloglasnoj Velikoj pacifičkoj mrlji smeća.

"Na području gdje se nalaze alge Sargassum i gdje smo uzeli većinu uzoraka uočili smo puno komada plastike zapetljanih u alge", rekla je morska biologinja Celia Ojeda i pokazala malene komadiće koji lebde na površini jednog uzorka.

"Boja mora je predivna, plava. No kada analizirate uzorke, šokirate se količinom registrirane mikroplastike", dodala je.

Pročitajte više