Rusi, Kinezi i Južnokorejci zainteresirani za projekt bugarske nuklearke

Ilustracija: EPA

DRŽAVNE energetske tvrtke iz Rusije, Kine i Južne Koreje nalaze se među sedam zainteresiranih za status strateškog ulagača u projekt nuklearne elektrane u Beleneu, objavila je danas bugarska ministrica energetike Temenuzhka Petkova.

Sofija je prošle godine oživjela projekt Belene nakon što je parlament zaključio da bi trebali tražiti investitore kako bi se iskoristila dva reaktora za koje je ruskom Rosatomu plaćeno preko 620 milijuna eura naknada za odustajanje od projekta u 2012. godini.

Vlada je odustala jer nije uspjela naći ulagače, a bila je izložena i pritisku SAD-a i Europske unije da ograniči ovisnost o Rusiji, s kojom je sklopila ugovor o gradnji nuklearke.

"Mnogi su bili skeptični, sumnjajući da će itko uopće iskazati interes za projekt. Pisma namjere raspršila su te sumnje. Posrijedi su svjetski lideri u nuklearnoj energiji", naglasila je bugarska ministrica.

Zainteresirani su i Francuzi i Makedonci

Pisma namjere poslali su ruski Rosatom, kineski CNNC i podružnica Korea Electric Power Corpa Korea Hydro & Nuclear Power Co (KHNP), konzorcij koji uključuje češku tvrtku Vitkovice Heavy Machinery, dva bugarska ponuditelja i jedna tvrtka registrirana u Njemačkoj.

Susjedna zemlja Sjeverna Makedonija zainteresirana je za manjinski udio i dugoročne ugovore o kupnji električne energije proizvedene u nuklearki čija se vrijednost procjenjuje na 10 milijardi eura, rekla je ministrica Temenuzhka Petkova.

Francuski Framatome, odjel EDF-a, i General Electric žele pak biti dobavljači opreme i organizirati financiranje projekta, rekla je Petkova.

Za manjinski je udio zainteresirana i jedna bugarska energetska tvrtka, koja želi i dugoročni ugovor o kupnji električne energije. Druga, pak, želi kupiti samo manjinski udio, a treća želi samo ugovor o kupnji električne energije.

Projekt bi trebao biti gotov za 10 godina

Vlada planira zadržati udio u projektu koji će joj omogućiti utjecaj na ključne poslovne odluke, ali neće odobravati državna ni korporativna jamstva niti je spremna kupovati električnu energiju na temelju dugoročnih ugovora s povlaštenim cijenama.

Imena kandidata koji su ušli u uži izbor bit će objavljena za tri mjeseca i od njih će se potom tražiti obvezujuće ponude. Vlada neće angažirati konzultante za postupak odabira koji bi trebao biti dovršen u svibnju 2020. godine.

Projekt bi trebao biti dovršen za deset godina, nadaju se u Sofiji.

Pročitajte više