ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Policija završila pretragu Kuščevićeve kuće, ne smiju ga uhititi

Foto: FaH/Index

POLICIJA je upala u kuću bivšeg HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića na Braču, a kako doznaje Index, pretraga je završila u popodnevnim satima. No današnji policijski upad u Kuščevićevu bračku vilu ne znači da će bivši ministar danas biti uhićen.

>> Policija upala u kuću Lovre Kuščevića na Braču

Kuščević ima saborski imunitet i ne može biti odmah uhićen

Naime, Kuščević je 10. srpnja ove godine, nakon što je podnio ostavku na mjesto ministra uprave, aktivirao saborski mandat. Tim činom stekao je imunitet.

Zahtjev za skidanje imuniteta nije stigao u sabor

Državno odvjetništvo, odnosno USKOK, moralo bi od saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva zatražiti skidanje imuniteta, no kako doznajemo, takav zahtjev nije stigao u sabor.

"Kako sam provjerio, takav zahtjev nije stigao", rekao je za Index saborski HDZ-ov zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Povjerenstva.

Imunitet se može skinuti i kad sabor ne zasjeda

Valja naglasiti kako Povjerenstvo donošenje odluke o imunitetu zastupnika predlaže saboru, odnosno o skidanju imuniteta se glasa u saboru. Ako sabor ne zasjeda, što je sada slučaj, Povjerenstvo samo, bez glasanja u saboru, odlučuje o zahtjevu. Takvu odluku tek naknadno, nakon pauze, potvrđuje sabor.

"Kada i ako zahtjev dođe, u roku od najviše tri dana saziva se sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva te se donosi odluka", pojašnjava proceduru Tušek.  

Istraga se službeno otvara nakon što sabor obavijesti DORH o skidanju imuniteta

Prema proceduri, nakon što sabor obavijesti Državno odvjetništvo o skidanju imuniteta zastupnika, službeno se otvara istraga, a zastupnik se ispituje u svojstvu osumnjičenika. Može se odrediti i istražni zatvor, no u tom slučaju o tome odlučuje sudac istrage Županijskog suda.

Što sve DORH može tražiti od sabora?

DORH u slučaju Kuščevića može od sabora tražiti odobrenje lišavanja slobode te određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanja samog kaznenog postupka.

Policija je danas imala pravo ući u kuću koju koristi Kuščević bez obzira na imunitet jer u fazi izvida, odnosno predistražnih radnji, za to ne mora imati posebnu dozvolu.  

Pročitajte više