VIDEO Na Krčkom mostu krše zakon odbijanjem kovanica uz podršku policije

Screenshot: Index

IAKO je u Republici Hrvatskoj kuna službena valuta plaćanja sa svim njenim novčanicama i kovanicama, uključujući lipe, službenici koji naplaćuju mostarinu na Krčkom mostu to tako ne doživljavaju i time očito krše zakon.

Na videosnimci koju objavljujemo zabilježena je situacija u kojoj se zatekao jedan vozač od kojeg zaposlenik na mostu nije želio primiti kovanice za plaćanje mostarine. Vozač je nakon toga mobitelom snimao situaciju i svjedoke koji su vidjeli što se dogodilo te je kazao da ga je blagajnik udario i bacio mu mobitel na zemlju.

"Policija je tu, ja želim zakonito platiti, ali ne mogu. Čovjek mi ne želi naplatiti", komentirao je snimajući svojim mobitelom. Dok je snimao video, ispred njegovog automobila pojavio se policajac koji mu je naložio da prođe rampu i stane na desnoj strani. Kad mu je vozač kazao da ne može proći jer još nije platio prolaz, policajac mu je kazao da je platio. Vozač se buni, pokazuje mu vrećicu s kovanicama i govori da nije platio jer bi u suprotnom dobio račun.

'Ne prelazim most dok ga ne platim'

Policajac na snimci gubi živce i govori vozaču da ga ne smije snimati: "Snimate službenu osobu, to je zakonom zabranjeno. Gospodine, izdajem vam zapovijed, prekinite snimanje i parkirajte vozilo desno."

"Parkirat ću, ali ne prelazim most dok ga ne platim", govori vozač.

"Platili ste most", odgovara mu policajac. "Ja sam vam platio", dodaje.

"A gdje mi je račun?"

"A gdje mi je račun?", pita vozač.

"Gospodine, izdajem vam zapovijed, prođite rampu i stanite s desne strane. Je li vam nešto nije jasno u mojoj zapovijedi? Ako ne postupite po mojoj zapovijedi, bit ćete privedeni u postaju. Jeste li razumjeli? I prekinite snimanje. Snimanje službene osobe je kazneno djelo", priprijetio mu je policajac uz argument upitne zakonitosti jer kad je riječ o zabrani, zabranjeno je tajno snimanje.

 

Što se tiče odbijanja primanja kovanica, ne radi se o izoliranom slučaju jer se slična situacija na Krčkom mostu dogodila pretprošli vikend. Kako je Index javio, dvije vozačice su tada mostarinu pokušale platiti kovanicama, ali su doživjele neugodnu situaciju kad je blagajnik grubo odbio njihov novac.

>>> Mostarinu za Krčki most pokušale platiti kovanicama, blagajnik im napravio scenu

Kazne za plaćanje kovanicama

Podsjetimo, bajkerima koji su nezadovoljstvo naplatom Krčkog mosta iskazali plaćanjem mostarine u lipama policija je na kućne adrese poslala prometne kazne od u iznosu od tri pa do sedam tisuća kuna

Naime, bajkeri su održali prosvjed 29. lipnja na Krčkom mostu i tad je samo jednom motoristu uručena kazna zbog "nepoštivanja regulacije prometa od strane policije", poručili su iz inicijative BikeRIce i BikeRI, koja je organizirala prosvjede. Objasnili su i da je tom motoristu policajac doslovno stao ispred motora i kada ga je ovaj pitao u čemu je problem, policajac mu je izvukao ključ iz motora i udaljio se do službenog vozila.

"Nakon toga su sve ostale motoriste popisali u blokić. Neke od nas su i zaustavili nakon prolaska naplatnih kućica te kontrolirali ispravnost dokumenata. Policajci nisu rekli da smo prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama ni da nam je ovo upozorenje, ništa", rekli su iz inicijative BikeRICe i BikeRI.

Netom nakon prosvjeda, na kućne adrese počele su im stizati prometne kazne.

 

Pročitajte više