Ruske mjerne stanice za radijaciju tajanstveno su se ugasile nakon eksplozije

Ilustracija: EPA

ČETIRI ruske stanice za nuklearni nadzor koje detektiraju radioaktivne čestice u atmosferi tajanstveno su utihnule nakon eksplozije projektila na nuklearni pogon u postrojenju za testiranje projektila na sjeveru Rusije, javlja CNN.

Eksplozija je u početku izazvala zbunjenost i zabrinutost zbog radioaktivnog zračenja koje je izazvala, što su ruske vlasti u početku krile. Naime, ruski izvještaji prvih su dana bili upadljivo proturječni, a ključni podaci o prirodi i posljedicama nesreće su se krili.

Pet nuklearnih inženjera poginulo je u nesreći koja se dogodila 8. kolovoza tijekom testiranja rakete na izotopni pogon - dakle, nuklearni pogon - nedaleko od morske obale u ruskoj arktičkoj regiji Arhangelsku. 

"Nema radioaktivnog onečišćenja", rekao je tada glasnogovornik guvernera oblasti Arhangelsk. Potom je rusko ministarstvo obrane priopćilo da je ipak došlo do kratkog lokalnog porasta radioaktivnosti. Na kraju je meteorološka agencija Rosgidromet objavila da je radioaktivnost porasla i do 16 puta, doduše samo na oko sat vremena. Ruski Greenpeace tvrdi da je zračenje naraslo čak 20 puta.

Usto su ruske vlasti prvo naredile, a zatim i naprasno otkazale planiranu evakuaciju sela Nionoksa u blizini tajnog nuklearnog grada Rosova. 

Američki dužnosnici vjeruju da je do nesreće došlo pri lansiranju novog ruskog krstarećeg projektila na nuklearni pogon SSC-X-9 Skyfall, poznatijeg u Rusiji kao Burevestnik. Skyfall ga zovu među NATO-ovim članicama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio se lani kako je ovaj projektil, koji može nositi nuklearnu bojevu glavu, sposoban izbjeći svaki sustav proturaketne obrane te da "može doseći bilo koje mjesto na svijetu". Vjeruje se kako takav "neograničeni" domet Burevestnik ima zbog malenog nuklearnog reaktora koji ga pogoni.

>> Zašto nam danima uporno lažu o radioaktivnoj eksploziji? Zato što je to Rusija

Četiri ruske mjerne stanice odjednom prestale raditi nakon eksplozije

I Rusija i SAD potpisnici su Sporazuma o potpunoj zabrani nuklearnog testiranja (CTBT). Taj sporazum nadzire CTBTO, neovisno međunarodno tijelo koje ima više od 300 mjernih stanica diljem svijeta, kojima detektira moguća nuklearna testiranja. Sporazum ne zabranjuje samo nuklearna testiranja nego i sve vrste nuklearnih eksplozija, ali još nije stupio na snagu jer ga sve zemlje potpisnice još nisu ratificirale. 

A dvije ruske radionuklidne mjerne stanice, nazvane Dubna i Kirov, prestale su odašiljati podatke u roku od dva dana nakon eksplozije, objavila je ova međunarodna nevladina organizacija. 

"Prema našoj rutinskoj globalnoj proceduri, CTBTO je kontaktirao operatere stanice čim su problemi počeli. Oni su prijavili komunikacijske i mrežne probleme i sad čekamo daljnje izvještaje o tome kad će stanice i/ili komunikacijski sustav biti ponovno funkcionalni", priopćio je glasnogovornik CTBTO-a. 

No to nisu jedine ruske stanice koje su se u međuvremenu isključile. Bilibino i Zalesovo utihnule su 13. kolovoza. "Eksperti i dalje pokušavaju kontaktirati s našim suradnicima u Rusiji kako bi ove stanice nastavile s radom što je brže moguće", rekao je neimenovani visoki dužnosnik CTBTO-a za CNN.

Putin: Nema opasnosti, nema povećanja zračenja

CTBTO ima ukupno 80 radionuklidnih mjernih stanica diljem svijeta, koje služe upravo za "mjerenje radioaktivnih čestica u atmosferi". "Samo ova mjerenja mogu dati jasnu indikaciju je li eksplozija koja je detektirana drugim metodama zaista bila nuklearna ili nije", navode iz CTBTO-a.

Još veću zabrinutost izazvala je vijest od prošlog tjedna da je Norveška detektirala čestice radioaktivnog joda na granici s Rusijom. Uzorci su prikupljeni upravo u nekoliko dana nakon eksplozije u ruskoj oblasti Arhangelsk. 

"Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošlog tjedna. DSA nastavlja prikupljati uzorke i raditi analize", navode iz norveške agencije. 

Putin je pak jučer, prije sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, umirivao domaću i svjetsku javnost. "Nema prijetnje, nema ni povećanja (zračenja). Ne vidimo nikakve ozbiljne promjene ondje, ali poduzimaju se preventivne mjere kako ne bi bilo iznenađenja", rekao je Putin.

Pročitajte više