ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Policija upala u kuću Lovre Kuščevića na Braču

Foto: Index, Pixsell

INDEX doznaje kako na otoku Braču od ranog jutra traje policijska akcija te da je meta istražitelja bivši ministar uprave Lovro Kuščević.

Neslužbeno nam je oko podneva potvrđeno da su u tijeku pretrage prostora kojima se koristi Lovro Kuščević, točnije vrši se pretres vile Lovre Kuščevića u Nerežišćima, ali i traje istraga nad još nekoliko osoba. Pretragu je zatražio USKOK.

> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Kako je Index objavio prije dva tjedna, USKOK se ozbiljno aktivirao u istraživanju brojnih afera na Braču, što je rezultiralo odlaskom Lovre Kuščevića s mjesta ministra uprave.

Na razgovor s USKOK-ovim istražiteljima u Splitu krajem srpnja i početkom kolovoza su pozivani Nerežišćani koji su bili vijećnici u vrijeme Kuščevićeva načelničkog mandata. Kako doznajemo, istražitelje su najviše zanimali kriteriji po kojima je utvrđena lista osoba s pravom prvenstva otkupa POS-ovih stanova, a posebno činjenica da se na njoj, kao što je poznato, našao i Kuščevićev šogor kojemu je, uz to, Kuščević i sudužnik u kreditu.

Nadalje, istražitelji su se raspitivali i o procesu prenamjene zemljišta koje je Kuščevićeva supruga kupila dok je bilo poljoprivredno, a potom ga, nakon prenamjene, prodala zagrebačkoj Gold gradnji. Ona tamo već neko vrijeme gradi vile.

Je li upravo to razlog pretresa, zasad nije poznato, no pretpostavlja se da jest.

Index objavio prvi tekst o Kušćevićevoj imovini

Kada je u svibnju Index objavio prvi tekst o nečemu što će u narednim tjednima prerasti u aferu Kuščević, malo tko je u zemlji bio zainteresiran za istraživanje porijekla imovine sada već bivšeg ministra uprave.

Index je prvog svibanjskog vikenda prvi i jedini stigao u bračku uvalu Grška, gdje su u idiličnoj osami uređene dvije kuće: premda je njihov formalni vlasnik Ivica Žuvić, brat Kuščevićeve supruge Zorane, zna se da ih najčešće koristi Kuščević. Uostalom, te svibanjske subote, kad smo banuli u uvalu, ondje je bio parkiran automobil Ministarstva uprave pa je takozvana pravna država trebala poduzeti jednostavne korake te pokušati utvrditi čijim su novcem izgrađene dvije kuće.

Grška kao simbol svega što je otkriveno o Kuščeviću

Gotovo sve što će se narednih tjedana otkrivati, pisati i govoriti o Kuščeviću, u čemu su uz Index doprinos dali i drugi mediji, bit će na tragu priče o Grškoj - glavni motiv bit će prenamjene zemljišta u osobnu i obiteljsku korist, uz stalno povećavanje imovine. 

Dok je bio načelnik, parcele koje je njegova supruga jeftino kupovala, prenamijenjene su u građevinsko zemljište, a cijena im je vrtoglavo skakala.

 

 

Pročitajte više