Istina o samoubojstvu pedofila Epsteina gora je od svih teorija zavjere

Foto: EPA

ČAK I prije nego što je američki milijarder pedofil Jeffrey Epstein optužen prošlog mjeseca, nakon čega se prošlog vikenda ubio, postao je simbol sustava koji je gotovo nadrealno disfunkcionalan.

Epsteinov slučaj dugogodišnjeg seksualnog iskorištavanja i prodaje desetaka maloljetnica kao seksualnih robinja, od kojih su najmlađe imale 14 godina, često se opisivao kao istinita teorija zavjere o velikom pedofilskom lancu koji je godinama nesmetano operirao. Kako piše Vice News, ovaj je slučaj došao kao potvrda sumnji javnosti o korumpiranoj, dekadentnoj i izopačenoj eliti u vrijeme možda nikad većeg nepovjerenja u vladu.

>> Što je u tajnim dokumentima o pedofilu? Objavljeni su dan prije njegove smrti

Stoga eksplozija teorija zavjere nakon Epsteinovog samoubojstva prošle subote nije posebno iznenađenje. Prema teorijama koje su preplavile društvene mreže i alternativne medije, milijardera pedofila zapravo su dali ubiti moćnici o kojima je previše znao i koji su se na taj način htjeli riješiti opasnosti. Ovisno o političkom opredjeljenju teoretičara zavjera, to su predsjednik Donald Trump i njegova administracija ili, mnogo češće, bivši predsjednik i prva dama Bill i Hillary Clinton. 

S obzirom na to da se Epstein svojedobno itekako družio i s Trumpom, i s Clintonom, kao i s britanskim princem Andrewom i mnogim drugim moćnicima i bogatašima, teorije zavjera nisu nimalo neočekivane. No ono što ih pogoni je nevjerica da se Epstein mogao sam ubiti u tako dobro čuvanom zatvoru i strah, odnosno bijes zbog toga što Epstein neće moći propjevati o tome kome je sve podvodio maloljetne djevojke koje je držao kao seksualne robinje. 

Sam Trump se ubrzo uključio u širenje teorije zavjere prema kojoj je Epstein zapravo posljednja u nizu Clintonovih žrtava, odnosno bivših suradnika ili sudionika u zločinu kojih se ovaj moćni par navodno riješio kad su im postali teret ili se okrenuli protiv njih. Ritvitao je video konzervativnog komičara u kojem se tvrdi upravo to. Kad su ga ovog tjedna novinari pitali o tome, Trump je rekao da "nema pojma" je li Clinton umiješan u Epsteinovu smrt i da treba provjeriti je li Clinton bio na Epsteinovom "Pedofilskom otoku".

>> FBI upao na Epsteinov "Pedofilski otok". Tamo je držao seksualne robinje?

To da američki predsjednik optužuje prethodnika i političku suparnicu za naručeno ubojstvo možda je skandalozno, ali je i očekivano za Trumpa. No ako stanemo na loptu i sagledamo okolnosti Epsteinove smrti probijajući se kroz maglu dezinformacija i divljih konstrukcija, Epsteinovo samoubojstvo nije tako nevjerojatno kako se čini na prvi pogled.

>>  Sve više ljudi misli da je milijarder pedofil ubijen. Ima li za to dokaza?

Epstein se objesio plahtom s kreveta na kat

Krenimo od kraja: obdukcijom Epsteinova tijela koju je nadgledao i privatni patolog kojeg su angažirali njegovi odvjetnici, utvrđeno je da je Epstein imao slomljen vrat na više mjesta, što se može dogoditi pri davljenju, ali i pri vješanju, pogotovo kad je riječ o starijoj osobi čije kosti su krhkije, potvrdili su izvori upućeni u nalaz obdukcije američkim medijima. Službeni uzrok smrti nije odmah objavljen, ali jučer je ured njujorškog mrtvozornika potvrdio da je riječ o samoubojstvu vješanjem. 

Američki mediji pisali su i o Epsteinovom cimeru Nicholasu Tartaglioneu, upadljivo krupno građenom bivšem policajcu kojem prijeti smrtna kazna zbog četverostrukog ubojstva u mafijaškom obračunu. Neki teoretičari zavjera brzo su se uhvatili Tartaglionea kao mogućeg ubojice. No u kakofoniji društvenih mreža često se previđa činjenica da je Tartaglione prebačen iz Epsteinove ćelije u drugu nedugo prije Epsteinove smrti, odnosno da je Epstein bio sam u ćeliji kad je pronađen mrtav. Kako su zatvorski izvori otkrili medijima, pronađen je obješen plahtom, viseći s kreveta na kat. 

Cimer koji je premješten iz ćelije tvrdi da mu je spasio život prvi put

A Tartaglione preko svojih odvjetnika tvrdi da je upravo on pronašao Epsteina kad se, navodno, prvi put pokušao ubiti, tri tjedna prije smrti, i da mu je spasio život. Upravo je činjenica da je Epstein ostavljen bez cimera među najsumnjivijim okolnostima njegove smrti, iako odgovara redovnoj proceduri za zatvorenike njegovog tipa. Epstein je, naime, dva tjedna ranije skinut s nadzora za suicidalne osobe na kojem je bio nepunih tjedan dana. 

Osim što mu nije dodijeljen novi cimer koji bi mogao alarmirati čuvare ako Epstein nešto pokuša, čuvari nisu ni obilazili Epsteinovu ćeliju svakih 30 minuta, kako je bilo predviđeno. Čuvari su zaspali noć prije Epsteinove smrti nisu ga obišli puna tri sata. Pronađen je u 6.30 ujutro. Naknadno su zabilježili obilazak ćelije svakih 30 minuta kako bi prikrili svoje propuste, ali nadzorne kamere (koje izvana snimaju ćelije, ne i iznutra) pokazale su da to nisu zaista činili, otkrio je New York Times. 

No ne može se svu krivnju svaliti ni na čuvare. Oboje su tek odnedavno radili u tom zatvorskom krilu kao čuvari, i to prekovremeno, a jedan od njih dvoje radio je prekovremeno peti dan zaredom.

Epsteinovi odvjetnici sredili da ga se skine s nadzora za suicidalne osobe?

A zašto je Epstein uopće skinut s nadzora za suicidalne osobe? Nije li to potvrda da je netko moćan sredio da se Epstein može ubiti bez smetnji? Jest, ali po svemu sudeći, taj moćnik nije nitko drugi nego sam Epstein. Naime, kako izvještava Wall Street Journal, Epstein se sastajao sa svojim odvjetnicima i do 12 sati na dan prije nego što su navodno zatražili da ga se skine s nadzora za suicidalne osobe. 

A New York Post prenosi tvrdnju izvora bliskog slučaju da je Epstein rekao odvjetnicima "da ga je (bivši) policajac (Tartaglione) napao i da su ga zato skinuli s nadzora za suicidalne osobe". Drugim riječima, ako je ova tvrdnja točna, Epstein je preko odvjetnika sam isposlovao da ga se ostavi samog u ćeliji tvrdeći da je prvi pokušaj samoubojstva zapravo bio napad cimera. Na taj način se mogao ubiti bez smetnji.

Tartaglioneov odvjetnik Bruce Barket izjavio je da njegov klijent nije prijavljen ni za kakav napad na Epsteina. "Jednostavno, očito Epstein nije napravio ništa drugo osim što se pokušao ubiti barem dvaput, u čemu je i uspio (drugi put)", zaključio je Barket za New York Post. 

Još jedna okolnost dodatno upućuje na ovu verziju događaja: Epsteinov prvi pokušaj samoubojstva, koji je on poricao, dogodio se pet dana nakon što mu je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu. Milijarder pedofil se sve do kraja, čini se, nadao da će mu bogatstvo i veze s moćnicima ipak osigurati specijalan tretman, baš kao 11 godina ranije kad je dobio sramotno nisku kaznu zahvaljujući izvansudskoj nagodbi. Tada je odslužio samo 13 mjeseci zatvora iz kojeg je redovito išao raditi u ured i po 12 sati dnevno. A tužitelj koji mu je odobrio tu nagodbu Alexander Acosta kasnije je postao Trumpov ministar rada. Dao je ostavku u srpnju ove godine nakon što je Epstein ponovno uhićen i zatvoren. 

Epidemija samoubojstava u američkim zatvorima

Na sve je ovo američki državni odvjetnik, odnosno ministar pravosuđa William Barr, vjerojatno mislio kad je rekao da su pronađene "ozbiljne nepravilnosti" u ovom saveznom zatvoru na Manhattanu, zbog čega su dotični čuvari suspendirani, a direktor zatvora privremeno prebačen na drugu funkciju. 

Podatak da je ovo prvo uspješno samoubojstvo zatvorenika u ovom zatvoru od 2006. također izaziva sumnju. No samoubojstvo u američkim zatvorima redovita je pojava. Štoviše, kako piše New Republic, ovo je najčešći uzrok smrti u američkim zatvorima, a službeni podaci pokazuju da je u porastu. 

"Ako se netko zaista želi ubiti (u zatvoru), napravit će to", zaključila je Catherine Linaweaver, bivša upraviteljica zatvora u kojem se Epstein ubio.

Što se zatvorskih čuvara tiče, već je godinama poznato da ih nedostaje u cijelom SAD-u, baš kao i psihijatara i psihologa za zatvorenike s mentalnim problemima. Trump, čija administracija inzistira na rezovima u saveznom javnom sektoru, nije pomogao u tom problemu. 

Elitni odvjetnici su ga izvukli na prvom suđenju 2008. 

Nadalje, nagodba koju je Epstein dobio 2008. i činjenica da je trebalo čekati 11 godina da ponovno bude optužen pokazuju da i u SAD-u postoje kritični problemi s pravosuđem. Policija je, kako to često biva, odradila svoj dio posla i prikupila uvjerljive dokaze, no tužiteljstvo je zakazalo. 

Epsteinu je, ističe Vice, pomoglo i to što se tada okružio odvjetničkim zvijezdama povezanima s ministarstvom pravosuđa, poput bivšeg specijalnog tužitelja za Watergate Kennetha Starra i bivšeg tužitelja Guya Lewisa. 

Te je odvjetnike mogao angažirati zahvaljujući svojem bogatstvu kojem nitko, kako se čini, ne može utvrditi porijeklo. Stoga Epsteinov slučaj ilustrira korupciju u još jednom sektoru američkog društva, onom financijskom. Kao što su američki mediji izvještavali, ovaj samoproglašeni financijski menadžer bogatih i moćnih prebacivao je svoje milijune preko tajnih offshore računa i prao ih preko sumnjivih dobrotvornih zaklada. Banke kao što su Deutsche Bank i JP Morgan Chase to su mu godinama tolerirale gledajući samo svoj profit. 

"Imamo čitavu ekonomiju izgrađenu na tajnosti. Deutsche Bank ga je tek nedavno potjerala jer nitko nije znao da Deutsche Bank posluje s njim", upozorava direktor antikorupcijske inicijative Revolving Door Project, Jeff Hauser za Vice.

Zatvor "gori nego Guantanamo", pun štakora, fekalije se izlijevaju po podu...

Moguće je i da iza njegove blage kazne prije 11 godina i iza njegove smrti stoje nepoznati moćnici iz sjene. No razumnije objašnjenje, s obzirom na okolnosti, jest da se Epstein okoristio nejednakim tretmanom za bogate i moćne - i da su mu elitni odvjetnici, koji su ga spasili od dugogodišnjeg zatvora prvi put, neizravno pomogli da ostane sam bez nadzora u ćeliji i ubije se. Ovog puta je očito bio svjestan da će do kraja života ostati iza rešetaka u groznim uvjetima koji često vladaju u američkim zatvorima.

Bivši zatvorenik iz tog zatvora posvjedočio je za Independent da je prenapučen, pun štakora, žohara, gljivica i s kanalizacijom koja se stalno kvari, zbog čega su zatvorenici često morali vršiti veliku nuždu u plastične vrećice. "Kanalizacija začepljena danima, ljudske fekalije su se izlijevale na pod. Smrad je bio nepodnošljiv. Od zatvorenika se traži da vrše veliku nuždu u vrećice. Drugi su izvori opisali zatvor kao "Gulag" i "gori od Guantanama"

I stoga umjesto u mračnoj zavjeri, objašnjenje vjerojatno leži u korupciji, nemaru i neodgovornosti u američkom zatvorskom, pravosudnom i financijskom sustavu. Stvarnost je možda i gora iako manje uzbudljiva od teorija koje ovih dana bujaju. 

Pročitajte više