Talijan je umro od udisanja ugljičnog monoksida. Što sve dosad znamo o slučaju?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

KAKO neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog talijanskog državljanina potvrdio je sumnje da je on preminuo uslijed udisanja ugljikovog monoksida.

I Dalmacija danas javlja kako su iz pouzdanog izvora dobili informaciju da su rezultati obdukcijskog nalaza otklonili sve sumnje i pokazali da je Talijan umro od posljedica udisanja ugljikovog monoksida.

U splitskoj policiji su kazali kako je Državno odvjetništvo nadležno za davanje informacija o obdukciji u takvim slučajevima, dok je glasnogovornica Državnog odvjetništva u Splitu Rene Laura tek kratko poručila: "Mi od nikoga nismo dobili rezultat obdukcije niti imamo bilo kakve informacije o tomu."

Udisanjem ugljikovog monoksida prvenstveno stradava mozak, kao i ostali vitalni organi u tijelu.

Što sve dosad znamo o slučaju?

Pozlilo mu pa je pao i udario glavom

Podsjetimo, 57-godišnji talijanski menadžer Eugenio Vinci jučer ujutro pronađen je mrtav na brodu kod Hvara. Prema pisanju talijanskih medija, Vinciju je naglo pozlilo u WC-u broda, nakon čega je pao i udario glavom o zid. Ubrzo su i ostali počeli osjećati simptome poput mučnine i vrtoglavice.

Policija je jučer ujutro izvijestila da je na brodu pronađeno tijelo muškarca i da je još pet osoba hospitalizirano u splitskom KBC-u. Među njima je i dvoje djece.

Muškarac je preminuo prije dolaska hitne, dok je dvoje djece u teškom stanju hitno prevezeno helikopterom na Odjel pedijatrije splitske bolnice. Helikopter se kasnije vratio po još tri osobe koje su se osjećale loše te ih prebacio na Odjel zarazne bolesti splitske bolnice.

Iako se isprva pretpostavljalo da su se turisti otrovali hranom, uzrok trovanja je udisanje ugljikovog monoksida.

Dvoje djece i dalje se bori za život

Petogodišnji dječak i 14-godišnja djevojčica i dalje se bore za život. Ishod je neizvjestan, rekla je liječnica.

"Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida", rekla je danas voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu. 

"Kad je netko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan", dodala je na upit novinara koliko je stanje opasno. "Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je netko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sustavu takvi da je i centar za disanje kompromitiran", poručila je.

Preminuo menadžer sa Sicilije

Talijanski mediji objavili su da je svih šest otrovanih osoba iz talijanskog mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji. 

Objavili su i identitet preminulog muškarca. Radi se o 57-godišnjem Eugeniju Vinciju, koji je bio generalni direktor talijanske modne marke Pop 84. Bio je oženjen za Manuelu Fiasconaro s kojom je imao sina.

U njegovom društvu na brodu je bio i gradonačelnik Sant’Agata di Militella i bivši senator Bruno Mancuso. On je, prema pisanju talijanskih medija, također otrovan, ali je u dobrom stanju nakon što je zbrinut u bolnici.

Bivši senator opisao što se dogodilo

Bivši senator za talijanske je medije ispričao što se događalo na brodu.

"Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima pozlilo. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, nažalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije. 

Zbunjeni smo, trebali smo uživati u odmoru, no on se pretvorio u tragediju", kazao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više