Piše: S.A. | 14.08.2019. 12:19

VIDEO Djeca su i dalje u komi i na aparatima, uzrok vjerojatno ugljični monoksid

NA PRESS konferenciji je potvrđeno da su djeca i dalje životno ugrožena te da je uzrok trovanja vjerojatno ugljični monoksid.

"Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima povišena je razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida", rekla je voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju splitskog KBC-a Branka Polić i dodala kako je na nadležnim državnim institucijama da dovrše ovu istragu. 

Nešto kasnije na upit novinara o visini karboksihemoglobina rekla je kako te vrijednosti trenutno nisu "životno opasne". "Pri dolasku također te vrijednosti nisu bile toliko visoke da bi ugrozile život", rekla je. No postavlja se pitanje kolika je bila vrijednost prije dolaska u bolnicu jer s vremenom razina karboksihemoglobina pada.

"Ishod je neizvjestan"

"Kad je netko životno ugrožen, onda znači da je ishod neizvjestan", dodala je na upit novinara koliko je stanje opasno. "Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Dakle, ako je netko na respiratoru to znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili da su mu poremećaj svijesti i poremećaj u centralnom živčanom sustavu takvi da je i centar za disanje kompromitiran", poručila je.

Istaknula je da su djevojčica i dječak, talijanski državljani, i dalje životno ugroženi zbog višeorganskog zatajenja.

 "I dalje su na respiratoru, sve vitalne funkcije podržavamo lijekovima i intenzivno liječenje se nastavlja dalje po pravilima struke", kazala je Polić.

Naglasila je kako u ovom trenutku liječnici ne mogu reći koliko će trajati njihovo liječenje i koliko će biti životno ugroženi, jer sve ovisi o daljnjim laboratorijskim nalazima i o kliničkom stanju djece. 

Cirkulacija je nešto stabilnija

Polić je istaknula da je cirkulacija kod ovih dvoje pacijanata nešto stabilnija nego jučer, da je održavaju lijekovima i zamjenjuju respiratornu funkciju, a provedeni su i puno kompliciraniji nadomjesni terapijski postupci.

Odrasli su u redu

"Troje bolesnika, majka djece koja je imala najtežu kliničku sliku, njeno stanje danas je bolje, no to je daleko od dobroga. Ovo drugo dvoje, od kojih je jedan i liječnik, ujedno i gradonačelnik tog gradića odakle potječu, bolje su, oni su bili praktički u dnevnoj bolnici, ali će sutra doći ponoviti nalaze", rekao je Dolić.

"Na osnovu svih parametara koje imamo možemo s velikom sigurnošću reći da se ne radi ni o kakvom trovanju hranom", rekao je liječnik Srzić.

Zbog trovanja je na brodu kod Hvara umro jedan talijanski državljanin, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i troje odraslih, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Dvoje djece u dobi od pet i 14 godina su u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE