Piše: Hina | 12.07.2019. 15:02

Porasle cijene nafte

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema razini od 67 dolara zbog zatvaranja naftnih platformi u Meksičkom zaljevu u očekivanju tropske oluje i pojačanih napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 60,26 dolara.

Potporu cijenama pruža pad zaliha sirove nafte u SAD-u u posljednja četiri tjedna i zatvaranje platformi u Meksičkom zaljevu zbog tropske oluje Barry.

Zbog oluje smanjena proizvodnja

Zbog približavanja oluje kompanije su smanjile proizvodnju za više od milijun barela dnevno, čime je proizvodnja u toj regiji prepolovljena. Oluja bi u subotu mogla krenuti prema kopnu, na teritorij američke savezne države Louisiane. Prognozira se da se mogla razviti u uragan prve kategorije, s vjetrovima jačine 119 kilometara na sat.

Tržište je nervozno i zbog pojačanih napetosti između Irana i Zapada. Teheran je danas upozorio da Velika Britanija igra "opasnu igru", nakon što je u prošlom tjednu zaplijenila iranski tanker zbog sumnje da krši europske sankcije transportom nafte u Siriju.

“Kako sada stvari stoje, tržišni sudionici očito ne očekuju opskrbni šok u regiji. Idući će dani pokazati jesu li to tek puste želje - jasno je tek da geopolitički rizici neće jenjati preko noći“, tumači Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

Rast cijena zakočila je prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o višku u opskrbi globalnih tržišta.

IEA je u danas objavljenom izvješću predvidjela da će američka proizvodnja nafte rasti snažnije od globalne potražnje, što će u sljedećih devet mjeseci rezultirati velikim gomilanjem zaliha širom svijeta.

OPEC prognozira višak

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jučer je također prognozirala opetovani višak u opskrbi u idućoj godini, unatoč produljenom sporazumu vodećih proizvođača o ograničavanju proizvodnje.

"Valja biti pošten i reći da pomno smišljeni planovi OPEC-a o uravnoteženju naftnog tržišta u dosadašnjem dijelu godine nisu donijeli željene rezultate", ističe Brennock.

"Naftni kartel od početka godine predvodi zacrtano smanjenje ponude ali nisu uspjeli suzbiti tvrdokorni višak u opskrbi", zaključuje.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,57 dolara, što znači da je bila 1,47 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE