Piše: R.I. | 12.07.2019. 11:43

Srbi dobivaju veća prava na ćirilicu u Vukovaru

SRPSKA manjina u Vukovaru imat će znatno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i dalje postojati ograničenja koja proizlaze iz "potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća".

To proizlazi iz odluke Ustavnog suda o kojoj je danas, među ostalim, govorio predsjednik tog suda Miroslav Šeparović, a prenosi N1

Kako je objasnio, Ustavni sud je na sjednici 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine.

Ukinuo članak odluke koja je onemogućavala ćirilicu u Vukovaru

Ustavni sud je ukinuo članak 5. Statutarne odluke i to u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine o korištenju materijala na srpskom jeziku i ćirilici, ali tek kada to zatraže u pisanoj formi. Nakon ove odluke Ustavnog suda na usmeni zahtjev moraju se osigurati svi materijali na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za sjednicu Gradskog vijeća te svi zapisnici sa sjednica bez ikakvih ograničenja.

Ustavni sud ukinuo je članak 6 statutarne odluke u dijelu koji se odnosi na prava građana srpske nacionalne manjine tako da im se bez ograničenja mora osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu cijelog ili dijela propisa akta ili isprave ili tiskanja obrasca, ako je taj propis, akt ili isprava donesen ili obrazac izrađen od strane vukovarskog Gradskog vijeća.

Nije prihvatljiv zahtjev kojim je propisano da se kolektivna prava srpske nacionalne manjine osiguraju kad se osiguraju drugi uvjeti, rekao je Šeparović.

Sredstva za provedbu zakona osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske stoga se prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smiju ugrožavati ni uvjetovati iznosom novca za provedbu.

U odnosu na članak 7 statutarne odluke u kojoj se osigurava odgađanje primjene odluke o pravima nacionalnih manjina, Ustavni sud odlučio je, s obzirom na povijesna događanja na tom području, da ne postoji razlog zbog kojih bi ovu odredbu trebalo ukinuti, a takav zahtjev nije uputio ni podnositelj u svom zahtjevu, rekao je Šeparović. 

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE