Klub zastupnika HDZ-a jednoglasno podržao Malenicu za novog ministra uprave

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da je Klub jednoglasno podržao prijedlog premijera Andreja Plenkovića da se za novog ministra uprave izabere Ivana Malenicu te da će do kraja mjeseca Plenković odlučiti o ministrima koje će zahvatiti rekonstrukcija vlade.

"Kao što je premijer najavio, potrebna su kadrovska osvježenja u Vladi. Na tom tragu je i gospodin Malenica, koji je dekan Veleučilišta u Šibeniku, predsjednik stranačkog Odbora za upravu i lokalnu samoupravu, pravnik, stručnjak i ispunjava sve potrebne reference za ministra. Stoga ga je Klub jednoglasno podržao", izvijestio je Bačić novinare nakon sjednice HDZ-ova kluba na kojoj su sudjelovali i neki predstavnici koalicijskih partnera.

Do kraja mjeseca izvanredna sjednica vlade

Bačić je rekao da na sjednici nije bilo riječi o novim kadrovskim rješenjima na drugim ministarskim pozicijama. "Dogovoreno je da ćemo do kraja mjeseca sazvati izvanrednu sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj bi se odlučivalo o imenovanju novih ministara u Vladi", kazao je.

Predsjedništvo HDZ-a dalo je potporu predsjedniku da nakon analize rada ministarstava predloži rekonstrukciju vlade. "Na sjednici Kluba nismo raspravljali o broju ministara koji bi bili razriješeni, nego predsjednik ima potporu Kluba da ih sam predloži Predsjedništvu stranke i koalicijskim partnerima, a onda da se i na Klubu potvrdi potreban broj ministara", pojasnio je.

Upitan ima li ministar državne imovine Goran Marić nakon svih afera i dalje povjerenje vodstva stranke, Bačić je ponovio kako je "Predsjedništvo HDZ-a dalo potporu predsjedniku Vlade da on odredi koja će ministarstva ići u rekonstrukciju". Naglasio je da o statusu pojedinog ministra odlučuje premijer, no jasno je da je za to nužna potpora Predsjedništva stranke.

Istaknuo je kako je sve partnere u vladajućoj koaliciji obavijestio o novom ministru uprave prije nego što je premijer o tome jučer izvijestio javnost te da su dali potporu izboru Malenice. Naglasio je da je stav HDZ-a i većine koalicijskih partnera da treba čim prije napraviti rekonstrukciju vlade.

Iako Bačić govori o sazivanju izvanredne sjednice sabora do kraja srpnja, neslužbeno se doznaje da bi se mogla održati već krajem idućeg tjedna, a rekonstrukcija vlade mogla bi obuhvatiti četiri do pet ministara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više