Piše: HINA | 12.07.2019. 11:55

Nestašica vode u Indiji, u gradove se doprema vlakovima

PRVI vlak s 50 vagona vode danas je došao u indijski grad Chennai, industrijsko središte s 4,5 milijuna stanovnika koje već mjesecima pati od nestašice vode.

Prvi vlak u nizu

Vlak s 50 vagona dopremio je 2,5 milijuna litara vode u grad na jugoistoku Indije, a očekuje se da će isti vlakovi pristizati i idućih dana prugama koje su oslobođene za njihovo kretanje, kazali su iz željeznice. Vlak je za pet sat prešao 217 kilometara između Jolarpettaija i Chennaija. Voda je napunjena kod brane Mettur, jedne od najvećih u Indiji.

Rezervoari koji su dosad osiguravali zalihe vode za Chennai, ovoga su ljeta presušili. Chennai je smanjio vodu iz vodovoda za 40 posto, dok je svakog dana cisternama osiguravao ograničene zalihe vode.

Za vodu se čeka u redovima

Zbog nestašica vode, zatvorene su neke škole, a nekoliko je kompanija zamolilo svoje zaposlenike da rade od kuće. Hoteli racionalno daju vodu gostima. Brojni građani satima čekaju u redovima za vodu iz vladinih cisterni.

Vlada Tamil Nadua, čija je prijestolnica Chennai, pokušava za stanovnike osigurati minimum od 525 litara vode po danu, javlja NDTV.

Situacija će vjerojatno ostati nepromijenjena do jeseni

U regiji monsunske kiše padaju isključivo između listopada i prosinca te se ne očekuje da će se situacija do tada poboljšati. Opskrba vode vlakovima trebala bi stabilizirati situaciju do tog razdoblja.

Chennai je jedan od 21 indijskog grada za koji je vladin "think tank" Niti Ayog predvidio da će ostati bez vode do 2021. godine.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE