Piše: S.K. | 12.07.2019. 12:50

Propala škola za Hrvate i Srbe u Vukovaru, Hrvatska vratila novac Norvežanima

PILOT projekt tzv. Interkulturalne škole Dunav - škola u Vukovaru, koja se od ostalih trebala razlikovati po multikulturnom programu, otišao je u povijest, javlja Glas Slavonije

Norvežani dali više od milijun eura

Ideja o školi koja je trebala biti primjer dijaloga i integracije hrvatskih i srpskih učenika rodila se još prije 16 godina. Naime, Kraljevina Norveška dala je više od milijun eura za gradnju i opremu škole u vukovarskoj četvrti Borovo naselje još 2014. godine. 

No kako škola nije proradila, Norvežani su tražili povrat svog novca u jesen prošle godine. Tada se pojavio problem oko toga tko točno treba vratiti novac, s obzirom na to da je odluku o osnivanju škole s eksperimentalnim programom donijelo Gradsko vijeće Vukovara krajem 2016. godine, ali je nositelj projekta bilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Iz Vukovara tvrde da je novac Norvežanima vraćen

Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, rekao je da je Ministarstvo potvrdilo da je Norvežanima vraćen novac. On kaže da je vraćeno oko 300.000 eura i da je tako projekt "gotov". 

A tako je zapravo propala mogućnost stvaranja prve škole u Hrvatskoj u koju bi išla djeca hrvatske nacionalnosti, srpske nacionalnosti i svih drugih nacionalnosti te učila o međusobnim razlikama kako bi se naučila toleranciji i međusobnom uvažavanju. 

Moguća prenamjena objekta

Mogućnost prenamjene objekta postoji, ali isključivo u području predškolskog odgoja, dodao je Kobašević rekavši da Grad Vukovar kao osnivač nema obavezu sudjelovati u vraćanju sredstava Norveškoj.  

U tu su školu trebali ići deseci, možda i stotine djece, ali u nju školarci neće ići niti će usvajati vrijednosti poput multikulturalnosti i multietničnosti. 

 

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE