Piše: | 12.07.2019. 10:36

Cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta od sutra iste za sve

PRAVILNIK o načinu revalorizacije zakupnine, odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, stupa na snagu sutra, a od njega se očekuje izjednačavanje cijena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Idemo u izjednačavanje cijena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer nije pošteno da poljoprivrednici s istog područja, u istom selu, plaćaju različite cijene zakupa. Jednako vrijedno zemljište mora imati i jednaku cijenu – i za velike i za male poljoprivrednike", izjavio je potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Tolušić najavljuje da će se novim pravilnikom prvi put uskladiti visine zakupnine, što nije napravljeno u zadnjih 25 godina iako je bilo propisano svim dosadašnjim zakonima o poljoprivrednom zemljištu.

"Poljoprivrednici revalorizaciju traže već godinama, ali očito nije bilo volje ni hrabrosti to provesti", rekao je Tolušić.

Naknade za koncesiju će se povećati

Svi ugovori po svim oblicima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države sadržavaju odredbu o provođenju revalorizacije. Kroz povijest revalorizacija nije provođena, a uvedena je kako bi se sačuvala vrijednost zakupnine s obzirom na to da se ugovori zaključuju na period i do 50 godina. Primjenom novog pravilnika naknade za koncesiju će se povećati, a za dugogodišnji zakup smanjiti ili ostati približno iste, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Revalorizacija će se provesti za sve ugovore koji su sklopljeni do stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2018. godine ako je ugovorena zakupnina odnosno naknada niža ili viša u odnosu na jediničnu revaloriziranu zakupninu odnosno naknadu.

Jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Zagreb, dužne su Ministarstvu poljoprivrede dostaviti zahtjev za sklapanje aneksa ugovora u svrhu revalorizacije u roku od četiri mjeseca od dana stupanja na snagu pravilnika. Ministarstvo poljoprivrede dužno je sklopiti anekse ugovora u svrhu revalorizacije u roku od četiri mjeseca od dostave potpune dokumentacije.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE