EU sklopio jedan od najvažnijih trgovinskih sporazuma svih vremena

Foto: 123rf

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da je sporazum između EU i Mercosura najveći trgovinski sporazum koji je EU ikada sklopio, i to u vrijeme sve većih napetosti na tom području, a što ide u prilog zalaganju za trgovinu utemeljenu na trgovinskim načelima, javlja BBC.

Mercosur je južnoamerički trgovinski blok u koji ulaze Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj. Sporazum između EU i južnoameričkog bloka je sklopljen nakon 20 godina pregovora. 

"Jedan od najvažnijih trgovinskih sporazuma svih vremena" 

Predsjednik Europske komisije naglašava važnost ovog dogovora ističuću njegove prednosti za potrošače i okoliš. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro je izjavio kako je riječ o "povijesnom" i "jednom od najvažniji trgovinskih sporazuma svih vremena".

Argentinski tajnik za međunarodne odnose Horacio Reyser je rekao da će ovaj dogovor pokriti tržište s robom i uslugama koje će obuhvatiti 800 mil. potrošača. To će donijeti, prema njegovom mišljenju, brojne koristi Argentini poput rasta BDP-a, otvaranja radnih mjesta, a privući će i ulagače. 

Najave iz Brazila

Iz Brazila najavljuju da će se sporazumom ukinuti carine na proizvode poput soka od naranče, instant kave i voća, kako javlja Reuters. Proizvođači pak drugih proizvoda poput mesa, šećera i etanola će imali veći pristup EU tržištu putem povećanih kvota, odnosno količina robe namijenjenih izvozu.

Prošle je godine EU potpisao sporazum o slobodnoj trgovini s Japanom kojim je obuhvaćeno 600 milijuna ljudi. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više