TOPLINSKI VAL U EUROPI

Europa gori: U Francuskoj izmjerena najviša temperatura u povijesti, preko 45°C

Foto: EPA

TOPLINSKI VAL prži Europu već nekoliko dana. Danas je u francuskom gradu Villevieille izmjereno čak 45,1°C čime je srušen rekord iz 2003. godine od 44,1°C, objavili su mediji oko 15 sati. BBC navodi kako su tada zbog vrućine umrle tisuće ljudi.

No nekoliko sati kasnije Le Parisien objavljuje kako je u 16 sati postavljen novi rekord: čak 45.8°C izmjereno je u Gallargues-le-Montueuxu.

Le Parisien javlja kako se radi o najviše izmjerenoj temperaturi u Francuskoj ikad. Dodaju kako je prvo jučer srušen rekord u gradu Carpentrasu, gdje je izmjereno 44,3°C, ali već danas je zabilježena još viša temperatura.

Francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn kazala je da su baš svi u opasnosti zbog tako visokih temperatura.

Francuska meteo služba objavila je crveni alarm za četiri područja na jugu zemlje, dok je drugo dio zemlje pod narančastim upozorenjem.

"To je povijesni rekord", rekao je francuski prognostičar.

U Francuskoj je zbog ovog toplinskog udara zatvoreno više od 4000 škola.

I druge zemlje bilježe rekorde

Njemačka, Francuska, Poljska i Češka također bilježe rekordne temperature za lipanj. U Španjolskoj se vatrogasci bore s najvećim požarima u 20 godina, a osam tamošnjih provincija je pod crvenim alarmom gdje se očekuju temperature više od 42 stupnja. Nekoliko ljudi je u Španjolskoj umrlo zbog vrućine.

Temperature u dijelovima Španjolske trebale bi doseći novi rekord za lipanj od 43 stupnja.

Od 1975. Španjolska je doživjela devet toplinskih udara u lipnju, od kojih pet u zadnjem desetljeću, po Španjolskom meteorološkom zavodu.

U Kataloniji i dalje bjesni požar koji je zahvatio 60 kilometara četvornih, a mogao bi progutati četiri puta više. Poljoprivrednicima je kazano da prekinu sve radove na 48 sati.

U Valladolidu u središtu zemlje od vrućine je umro 93-godišnji muškaraca srušivši se na ulici, a u gradiću kod Cordobe 17-godišnji mladić umro je nakon što je skočio u bazen poslije dana provedenog na polju.

U Italiji su upozorenja zbog vrućine na snazi u 16 gradova.

Vrućine bi trebale potrajati do početka idućeg tjedna.

 

Pročitajte više