Meteorolozi složni - danas u Europi počinje pakao

Foto: Weather Bell

INTENZIVNI toplinski val pržit će Europu u sljedećim danima. U velikom dijelu kontinenta mogli bi biti srušeni neki povijesni i postavljeni novi šokantni rekordi.

Očekuje se da će toplinski val biti na vrhuncu od srijede do petka, kad će područje od Španjolske do Poljske imati temperature od 11 do 17 stupnjeva Celzija više od uobičajenih. Na tom području očekuju se temperature od 35 do 40 stupnjeva, piše sciencealert.com.

Na nekim mjestima bit će i toplije, posebice u gradovima, u kojima zbog asfalta i betona efekt "toplinskog otoka" dodatno povećava temperature. Finski meteorolog Mika Rantanen rekao je da računalni model za Francusku predviđa vrućinu nezabilježenog intenziteta za lipanj. Valovi vrućine u rano ljeto mogu biti posebno opasni zato što se ljudi nisu prilagodili višim temperaturama. Starije osobe, beskućnici i oni bez klima-uređaja najosjetljiviji su na bolesti povezane s vrućinom.

Toplinski val je 2003. uzrokovao oko 70 tisuća smrti

"Toplinski valovi su tihi ubojice. Europski toplinski val 2003. godine uzrokovao je oko 70.000 smrtnih slučajeva. Prošlogodišnje vruće ljeto u Njemačkoj prouzročilo je najmanje 1000 smrtnih slučajeva", napisao je na Twitteru Stefan Rahmstorf, klimatski znanstvenik na Sveučilištu u Potsdamu.

Najviše temperature pogodit će zapadnu i središnju Europu. Najteže pogođena mjesta u Španjolskoj i Francuskoj imat će temperature od najmanje 40 stupnjeva tri dana zaredom, od srijede do petka. Meteorologinja iz Španjolske Silvia Laplana u svom je tweetu napisala kako "dolazi pakao". Predviđa se da će u petak u Madridu živa stati na 40,6 stupnjeva, što će biti najviša temperatura ikad zabilježena u tom gradu.

Francuska bi u petak mogla dobiti novi temperaturni rekord: 45 stupnjeva

Slične temperature može očekivati i Pariz. Kombinacija vrućine i vlage stvorit će teške uvjete tijekom utakmice Svjetskog prvenstva nogometašica između Francuske i SAD-a, iako je početak zakazan za 21:00, kad ono najgore ipak prođe. I Pariz se, kao i više od polovine Francuske, nalazi pod narančastom uzbunom, drugom najvišom razinom na ljestvici topline. Ova je ljestvica uvedena nakon ljetnog vala vrućine 2003. godine koji je uzrokovao 15.000 smrtnih slučajeva.

Francuski je meteorolog Gillaume Woznica u utorak na Twitteru napisao kako je izgledno da će Francuska u petak dobiti novi temperaturni rekord od 45 stupnjeva te srušiti onaj iz 2003. godine od 44,1 stupanj.

Daleko na sjeveroistoku, u Berlinu se u četvrtak očekuju rekordne temperature, a u Potsdamu će biti dva stupnja toplije nego što je bilo ikad. U Ženevi se u srijedu i četvrtak očekuje 37 stupnjeva Celzija. Čak će i u Kopenhagenu biti zabilježene temperature iznad 30 stupnjeva. Osim u Francuskoj, nacionalni temperaturni rekordi za lipanj očekuju se u Austriji (38,6), Njemačkoj (38,5) i Švicarskoj (37,2), kao i u većini drugih država. Bit će ugroženi i neki apsolutni rekordi postavljeni uglavnom u srpnju i kolovozu.

U Velikoj Britaniji i Irskoj temperature neće biti tako visoke, ali na nekim mjestima bit će i do 30 stupnjeva, što je osjetno više od uobičajenog za ovo doba godine. I u južnoj Švedskoj i susjednoj Danskoj moguće su mjestimice temperature od 35 stupnjeva.

Što je uzrok velikog predsezonskog toplinskog vala? 

Ovaj veliki predsezonski toplinski val dijelom uzrokuju dva snažna sustava visokog tlaka. Jedan je blizu Grenlanda, a drugi iznad sjeverne i središnje Europe. Kad se u sljedećim danima povežu, blokirat će sustav niskog tlaka južno od njih koji bi Europi donio hladniji zrak. Ta dva sustava u kombinaciji s hladnijim područjem niskog tlaka iznad mora usmjerit će "španjolski oblak" iznad kontinentalne Europe i Velike Britanije. Područje vrućeg zraka iz pustinja u Španjolskoj i Sahari raširit će se Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom te rezultirati temperaturnim rekordima i jakim olujama. U nekim područjima vrućina će biti pojačana inačica onoga što je već zabilježeno, ali u drugima će doći kao šok.

Lipanj je dosad bio topao u istočnoj i središnjoj Europi, dok je u zapadnim dijelovima kontinenta bilo i hladnije nego što je uobičajeno. Njemačka može očekivati jedno od pet najtoplijih razdoblja u lipnju u povijesti, no vrućine u zapadnijim dijelovima odskaču od dosadašnjih obrazaca.

"Dosad je ljeto bilo uglavnom hladnije i često je kišilo", zabilježio je BBC. Ovaj rani toplinski val zadnji je u nizu povijesnih vrućina u posljednje vrijeme. Prošlog je ljeta Europa iskusila rekordne temperature i neuobičajeno sušne uvjete. Zbog toga su se pojavili mnogi požari. "Najtoplija ljeta u Europi od 1500. godine bila su 2018., 2010., 2003., 2016. i 2002.", napisao je Rahmstorf.

Vrhunac vala krajem tjedna

Ovaj toplinski val povezan je sa stagnantnim područjem visokog tlaka koji je odgovoran i za veliko topljenje na Grenlandu sredinom lipnja. I to topljenje i val vrućine povezani su s "blokirajućim uzorkom" koji se sastoji od velikih i tromih područja visokog tlaka na sjevernim geografskim širinama koji se mogu zadržati na jednom mjestu i uzrokovati ekstremne vremenske uvjete. U svijetu koji se sve više zagrijava, takve pojave su sve češće.

Iako će posljednji toplinski val dosegnuti vrhunac krajem tjedna, vremenski uvjeti topliji od normalnog vjerojatno će potrajati u zapadnoj i središnjoj Europi. Ponešto hladniji zrak može se trenutačno očekivati u nordijskim zemljama i Aziji.

Pročitajte više