VIDEO Na Kolindinom prijemu za Dan državnosti orila se Thompsonova pjesma

Screenshot: Marko Lukunic/PIXSELL

NA PRIJEMU koji je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirala večeras na Pantovčaku povodom Dana državnosti orila se Thompsonova pjesma.

Na tradicionalnom prijemu Kolinda je pred uzvanicima održala govor u kojem je poručila kako čvrsto vjeruje u budućnost Hrvatske koja, naglasila je, ima sjajne ljude, narod mnogih odlika i vrlina koje zna pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije.

Uz govor o budućnosti Hrvatske, Kolinda je uzvanicima na Pantovčaku priredila i izvođenje pjesme Marka Perkovića Thompsona, pjevača koji je najmanje jednom prilikom izvodio pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara" u kojoj se slavi klanje Srba. 

Thompsonovu pjesmu "Dolazak Hrvata" na Pantovčaku je izveo Tomislav Kreš uz Jazz orkestar Hrvatske vojske. 

Izvođenje Thompsonove pjesme slušao je cijeli državni vrh, no za razliku od Kolinde koja je to razdragano pratila, premijer Andrej Plenković i predsjednik sabora Gordan Jandroković, kako se može primijetiti na snimci, nisu se činili jednako oduševljeni. 

Thompsonovu pjesmu koju je pripremila Kolinda slušao je i zagrebačko-ljubljanski mitropolit srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić.

Kolindu ćemo i ovom prilikom podsjetiti kako glasi pjesma, čiji Thompson nije autor, ali ju je pjevao u najmanje jednoj prilici, za što postoji i audiozapis koji Kolindi, kao velikoj obožavateljici Thompsona, pjevača zabranjenog u dobrom dijelu svijeta, može također poslužiti kao glazbena kulisa za svečane evente koje organizira. 

Pjesma o klanju Srba koju je pjevao Thompson

Ovako glasi pjesma koju je otpjevao Marko Perković Thompson: 

"Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila

Oj, Neretvo, teci niza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Ko je reka, jeba li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Gospe sinjska, ako si u stanju, uzmi Stipu, a vrati nam Franju
Oj, Račane, jeba ti pas mater, i onome tko je glasa za te
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića"

Kolinda: Hrvatska će biti među najprosperitetnijim zemljama svijeta

Kolinda je inače u govorila o svojoj želji za "još bolju Hrvatsku", a kada su je novinari kasnije podsjetili na na njeno obećanje iz izborne noći, kada je u pobjedničkom govoru poručila da će Hrvatska biti među najrazvijenijim državama svijeta, ona je rekla da i dalje to tvrdi. 

"Hoće. Nisam rekla da će biti najbogatija, nego da će biti među najprosperitetnijim zemljama na svijetu, u to i dalje vjerujem. Trebat će nešto vremena, međutim imamo sve resurse, a što je najbolje, imamo sjajne ljude", rekla je Kolinda.

Pročitajte više