Piše: R.I., HINA | 25.06.2019. 15:57

Najavljuju se "eksplozivne vrućine" u Europi, izdano novo upozorenje za Hrvatsku

VEĆI dio Europe ovaj tjedan očekuje iznimno toplo vrijeme, a pakleni toplinski val očekuje se u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Meteorolozi najavljuju "eksplozivne vrućine" u Europi, a uz postojeća, za Hrvatsku je izdano još jedno upozorenje zbog toplinskog vala čiji se vrhunac i u Hrvatskoj i u Europi očekuje u četvrtak.

Njemačka službena meteorološka služba (DWD) objavila je da će toplinski val, pod nazivom Ulla, donijeti temperature od 38 Celzijevih stupnjeva. Meteorologinja Sabine Krueger kazala je da će temperature dosegnuti vrhunac u srijedu, kada će se popeti do 39 stupnjeva u okolici Frankfurta te do 40 stupnjeva u drugim dijelovima. 

Novo upozorenje za područje Hrvatske

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove na području Hrvatske.

Uz upozorenja za četvrtak, kada u Hrvatskoj očekuju temperature koje će nerijetko iznositi oko 35 stupnjeva Celzijevih, a ponegdje bi mogle biti i više od toga, izdano je i novo upozorenje za područje Knina. Za to je područje već danas proglašena velika opasnost od toplinskog vala. 

Njemački rekord je 40,3 stupnjeva

Za toplinski udar se istovremeno priprema Europa, gdje bi mogli pasti povijesni rekordi.

Najviša temperatura u Njemačkoj zabilježena je 7. kolovoza 2015. u bavarskom gradu Kitzingenu s 40,3 Celzijevih stupnjeva, prenosi DWD.

Istočna pokrajina Brandenburg povećala je razinu rizika od požara na 5, što je najviše moguće. Jednak rizik je proglašen u dijelovima pokrajine Mecklenburg-Vorpommern i Donjoj Saskoj. 

Njemačka nije jedina koja se suočava s ekstremnim toplinskim udarom.

U Parizu postavljaju vodu za piće

Francuska meteorološka služba Meteo France objavila je narančasto upozorenje za veći dio središnje i istočne Francuske, upozoravajući da će se temperature podići iznad 40 stupnjeva. 

U Parizu su gradske vlasti postavile dodatne izvore vode za piće. Bazeni i klimatizirani prostori će se sljedećih dana u poslijepodnevnim satima otvoriti za ugrožene osobe. 

U Italiji je meteorološka stanica IlMeteo.it upozorila na "eksplozivnu vrućinu" koja će donijeti temperature do i iznad 40 stupnjeva u sjevernim gradovima poput Milana i Bologne te na Sardiniji. 

U dijelovima Španjolske predviđaju se temperature do 42 stupnja

Talijanski meteorolozi tvrde da bi ovo mogao biti najtopliji lipanj do sada u nekim dijelovima Italije s temperaturama najvišim u četvrtak i petak. 

U Španjolskoj službena agencija za vremensku prognozu AEMET predviđa najvišu temperaturu od 42 stupnja u sjeveroistočnoj dolini Ebro.

Britanski meteorološki zavod MetOffice objavio je da postoje mali izgledi da će temperature biti više od dosadašnjeg rekorda za lipanj od 35,6 stupnjeva. 

Toplinski val mogao bi potaknuti silovite oluje

Met Office predviđa vruće i vlažno vrijeme za ostatak tjedna te je upozorio da bi toplinski val mogao potaknuti silovite oluje.

Austrijski grad Innsbruck omogućio je slobodan dan konjskim kočijama jer se očekuju temperature iznad 32 stupnja.

Prošle godine su gradske vlasti zabranile vožnju turističkih kočija na toj ili višoj temperaturi.

Na jugu Europe očekuju se temperature od 37 stupnjeva na jadranskoj obali Slovenije i Hrvatske. Predviđaju se oluje na ravnicama u istočnoj Hrvatskoj koje će vjerojatno utjecati i na prometne linije s Njemačkom i Austrijom te do Grčke i Turske. 

Ekstremna situacija i u Indiji

Izvan Europe situacija je ekstremnija u Indiji, južnoazijskoj zemlji koju su ovaj mjesec pogodile temperature u rasponu od 40 do 50 stupnjeva. 

Istočna savezna pokrajina Bihar je najgore pogođena sa 101 umrlih od sredine lipnja od kojih su to većinom poljoprivrednici i radnici na otvorenom, rekli su službenici za upravljanje katastrofama. 

Prema službenim podacima, toplinski val koji će se polako početi ublažavati s početkom monsunskih kiša usmrtio je još 36 ljudi u drugim dijelovima zemlje.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE